Bapske priče: Rakija nije za rane i spuštanje temperature

Maslac i bjelanjak mogu inficirati opekline, češnjak ne liječi zubobolju, krvarenje se ne zaustavlja biljkama, a urin može zakomplicirati ubod ježinca.

Narodna medicina često može pomoći kad konvencionalna zakaže. Ipak, ne treba sve savjeta “naših starih” i uvriježene mudrosti koje se prenose s koljena na koljeno uzimati zdravo za gotovo.

Pogotovo kad je riječ o djeci. Tako se, primjerice, oduvijek smatralo da su oblozi od rakije odlično rješenje za skidanje visoke temperature. Bake se kunu u obloge natopljene rakijom ili alkoholom koji se stavljaju na djetetova prsa, piše 24sata.hr.

Liječnici su ovdje jednoglasni – izbjegavajte to pod svaku cijenu jer alkohol isušuje kožu i prolazi kroz nju, a u krv može dospjeti i inhalacijom alkoholnih para te se dijete može otrovati.

Sljedeći primjer je biljka čuvarkuća, koja pomaže kod upala uha. Sok iscijeđen iz lista ublažava razne vrste upala, i vanjske i unutarnje, no ako je djetetu oštećen bubnjić, na ovaj način može doći do infekcije. Infekciju riskirate i primijenite li stari narodni lijek koji se stoljećima kostio za zaustavljanje krvarenja i zacjeljivanje rana – duhan.

Nekada davno su se na posjekline stavljali komadići smrvljenog lista duhana, no danas takvo tretiranje dječjih posjeklina ne bismo nikako preporučili.
Kao što nije preporučljivo niti stavljati rakiju na ranu. Ima i puno boljih načina za dezinfekciju. Rakija peče, iznimno je agresivna i nedovoljno učinkovita za potpunu dezinfekciju.

Djeci za zaustavljanje krvarenja iz rane nikako ne bi trebalo stavljati ni prašak od kore hrasta lužnjaka ili listove trputca, za koje se vjeruje da zaustavljaju krvarenje. Liječnici kažu kako je to najlakši put do infekcije, i u doba kad je lako doći do ljekarne treba se držati sterilnih gaza i medicinskih sredstava za deiznfekciju.

S obzirom na to da su ljeto i odlazak na more pred nama, opeče li dijete meduza ili ako stane na morskog ježa, mjesto opekline i uboda nikako ne biste smjeli trenirati urinom. Naime, prošireno je mišljenje kako će urin pomoći da bodlje lakše izađu, a nema štete jer je ionako sterilan. Ipak, liječnici su utvrdili da u urinu žive bakterije pa može izazvati infekcije.

Još jedan od narodnih recepata koji roditelje dovodi u zabludu je da djetetu u slučaju zubobolje stave prepolovljen češanj češnjaka na zub. On možda može pomoći u tom trenu, ali odvedite dijete zubaru. Češnjak ne liječi zubobolju.

Opekline i masnice kod djece su se u narodnim predajama rješavale stavljanjem maslaca. I dok maslac, ako se odmah namaže, može pomoći estetski – da čelo ne poplavi, on zadržava toplinu pa će bol od opekline samo postati još jača, a rana se može inficirati zbog bakterija koje se mogu nalaziti u maslacu, a koža je oštećena.

Bjelanjak je također, unatoč pučkim mudrostima, nešto što se ne bi trebalo stavljati na opečeno mjesto, kao ni med. Najbolje ćete napraviti stavite li opeklinu pod hladnu, ali ne ledenu vodu, i to samo na minutu. Nakon toga bolja je topla voda. Osim što pomaže ublažiti bol, hladna voda sprečava širenje opekline.

Ima i boljeg od rakije

Za dezinfekciju postoje mnoga sredstva koja ne peku i ne oštećuju kožu. Rakija se nikako ne preporučuje.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Ma sta vi znate! Koja je to sad baba izmislila! Nema boljeg lika od rakije . Za temperaturu ne stavlja se na pluca, vec na noge! Za grlo, za bolove u zglobovima, ledjima, zubobolju! Ovi sto pisu da nije dobra, nisu davalja primjenili!

  • Citao sam dok nisam vidio da pise 24sata.hr
    placenicki oglas da nas trpaju lijekovima… drzte se vi cesnjaka i rakije i ne sekirajte se…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.