Banke u BiH pooštravaju standarde za kredite stanovništvu

Banke u Bosni i Hercegovini očekuju da će drugi kvartal ove godine biti obilježen rastom potražnje stanovništva i gospodarstva za kreditima, pokazuje anketa Centralne banke BiH o kreditnoj aktivnosti bh. banaka.

U prvom kvartalu 2024. godine, kako se navodi, došlo je do rasta potražnje stanovništva za stambenim, kao i za potrošačkim i nenamjenskim kreditima, u odnosu na prethodni kvartal.

Banke također predviđaju da će u drugom kvartalu doći do pooštravanja standarda za potrošačke i nenamjenske kredite stanovništvu, ali da će doći do povećanja potražnje poduzeća za kratkoročnim i za dugoročnim kreditima i/ili kreditnim linijama.

U BiH više kreditno zaduženih nego zaposlenih

Potražnja poduzeća za kreditima rasla je u prvom kvartalu 2024. godine. Prema izvještajima banaka, potražnja za dugoročnim kreditima veća je od potražnje za kratkoročnim kreditima.

U prvom kvartalu 2024. godine došlo je do neznatnog pada udjela odbijenih zahtjeva za kredite poduzećima u odnosu na prethodno razdoblje.

U istraživanju anketirano je osam banaka, a stopa odgovora na anketu bila je 100 posto.

Bh. građani podigli desetke milijuna KM kredita za stanove

(Fena)

3 komentara

  • Nisu stabilna radna mjesta u privatnim firmama ,zadužuju se firme da bih balansirali troškove tako daje nesigurno uzeti kredit ,treba ispitati porijeklo imovine poslodavcima u pitanju skupa vozila.

  • Svak je na neki način u kreditu ,place jadne za postene ljude koji nisu partijasi HDZ,jadne a sve skupo ..mafija vlada ovom nazovi državom…bolest ,neimastina ..sta jos …gdje zivimo
    ZDS i kralj Tomislav II ♥️

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.