Banjolučki profesor dao 30.000 KM za slobodu, a dobio bombe pod automobil

Spaso Šakota (59), kontroverzni banjalučki profesor, dao je 30.000 KM sugrađaninu Nenadu Beriću (36), a ovaj je zauzvrat obećao da će mu srediti oslobađanje od optužbi, koje su ga teretile za zadovoljavanje spolnih strasti pred učenicama.

To je Nezavisnim novinama otkrio izvor upućen u istragu, koji dodaje da Berić, kako se sumnja, nije uspio da ispoštuje svoje obećanje niti mu je padalo na pamet da vrati pare, pa je pokušao da se bombaškim napadom riješi profesorovih pritisaka.

“Dosadašnjom istragom došlo se do saznanja da je Šakota, vidjevši da ne može računati na Berićevu pomoć, tražio povrat svojih 30.000 KM, ali ovaj za to nije htio ni da čuje”, pojašnjava sugovornik Nezavisnih.

Sumnja se da je Berić organizator bombaškog napada, a da je njegov kum Aleksandar Savić (31), koji je također uhićen, podmetnuo četiri ručne bombe na točkove Mercedesa, vlasništvo profesora tjelesne kulture banjalučke Tehnološke škole.

Isti sugovornik dalje otkriva da je Šakota, nakon što je svojevremeno, u procesu koji je kasnije ponovljen, proglašen krivim za zadovoljavanje pred učenicama, duže vrijeme pritiskao Berića.

“Ovaj mu pare nije vratio, već se odlučio na pakleni plan”, ističe isti izvor, upućen u detalje istrage, dok sa Šakotom već danima ne uspijevamo stupiti u kontakt.

U petak je održano ročište za određivanje pritvora Beriću i Saviću, koje Republičko javno tužieljstvo tereti za nekoliko krivičnih djela, uključujući i pokušaj teškog ubojstva. Obojica osumnjičenih su ranije osuđivani.

Berić, koji je po struci ugostitelj, nije zaposlen, dok je Savić ekonomista i vlasnik je firme, ali mu biznis i ne ide od ruke poduzeće mu je, kako je i sam priznao, pred stečajem.

Njih dvojica nisu mnogo toga rekli, osim što su kazali da su policajci, od momenta kada su ih uhapsili, prema njima korektno postupali. Za obojicu je zatraženo određivanje pritvora, a Okružni sud u Banjaluci ih je u petak i poslao iza brave.

Bombe su pod Šakotinim Mercedesom eksplodirale u utorak ujutru nedaleko od Rebrovačkog mosta, nakon što je profesor pokrenuo svoj auto. Ranile su Šakotu i slučajnog prolaznika, a prava je sreća što posljedice nisu teže, jer su eksplozije odjeknule nekoliko momenata nakon što je u blizini prošao muškarac s djetetom.

Šakota je istog dana popodne odveden u Osnovni sud u Banja Luci, gdje je osuđen na pola godine zatvora za zadovoljavanje spolnih strasti pred učenicama. Međutim, sve ukazuje na to da će na tu presudu biti uložena žalba.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.