Banja Luka: Proglašena epidemija ospica

Banjalučki Dom zdravlja je danas proglasio epidemiju ospica na teritoriji Grada Banja Luke. Epidemija je proglašena zbog širenja ospica među štićenicima JU Doma “Rada Vranješević” Banja Luka, ukupno devet oboljelih, priopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Prvi slučaj među štićenicima JU Doma “Rada Vranješević” je prijavljen Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske 24.04.2018. godine. Radilo se o pacijentu kod kojeg su se simptomi javili 20.04.2018., a hospitaliziran je u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske 23.04.2018. godine.

Ospice su potvrđene laboratorijski 30.04.2018. Pacijent je otpušten sa bolničkog liječenja i stabilnog zdravstvenog stanja. Pacijent nije vakciniran MRP vakcinom.

Predstavnici higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banjaluka su 24.04.2018. proveli epidemiološko anketiranje i istraživanje u Domu “Rada Vranješević”, nakon čega su, uz preporuku Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, sprovedene protivepidemijske mjere, koje su uključivale provjeravanje vakcinalnih statusa svih štićenika kao i zaposlenih u Domu te vakciniranje nevakciniranih i nepotpuno vakciniranih, pojačano provođenje higijenskih mjera i mjera kontrole infekcije. Također, preporučeno je javljanje liječniku kod svake sumnje na obolijevanje od ospica, odnosno izolacija oboljelih.

Nakon prijave prvog oboljelog, još osam štićenika Doma su dobili simptome ospica, svi iz bližeg kontakta sa prvim oboljelim, javlja N1.

Šest. je trenutno hospitalizirano u Klinici za infektivne bolesti, a dvoje imaju blage simptome te su izolirani od ostalih štićenika Doma u posebnoj prostoriji. Od osmero novooboljele djece, šestoro nije bilo vakcinirano, a dvoje je bilo nepotpuno vakcinirano protiv ospica prije pojave ove bolesti u Domu “Rada Vranješević”.

Sva oboljela djeca su stabilnog zdravstvenog stanja i bez komplikacija. Preporučene higijensko epidemiološke mjere u Domu se i dalje provode, a štićenicima je preporučeno da za sada ne pohađaju nastavu u svojim školama.

Ukupan broj oboljelih u Republici Srpskoj trenutno je 31, navedeno je u priopćenju Instituta za javno zdravstvo RS.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.