Bajakovo i Tovarnik otvoreni za sav promet, svi mogu u Hrvatsku – Jabuka.tv

Bajakovo i Tovarnik otvoreni za sav promet, svi mogu u Hrvatsku

Završena je blokada granica, Vlada RH je na svom Twitter profilu objavila kako su GP Bajakovo i Tovarnik otvoreni za sav promet.

”U 17 sati izvršena je deblokada granice. Svi automobili bez obzira na registracije mogu ući u Hrvatsku, kao i kamioni”, poručio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, pišu 24 sata.

Za sav promet ostaju zatvoreni granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

Kako piše Blic, Hrvatska roba će u Srbiju moći ući tek nakon što vlada Srbije opozove odluku o kontramjerama protiv Hrvatske, što će se dogoditi na sjednici u 21.00 sat.

Tijekom petka, Europska komisija je priopćila kako će od Hrvatske tražiti hitna objašnjenja u vezi s blokadom granice sa Srbijom jer njezine prve procjene ukazuju na “ozbiljna pitanja u vezi s kompatibilnošću sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Srbije i s carinskom unijom”, izjavila je glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič.

“Mi smo započeli analizu kako bi proučili jesu li restrikcije, posebice one koje je uvela hrvatska strana u skladu sa SSP-om i s carinskom unijom. Naše prve procjene ukazuju na ozbiljna pitanja u vezi s kompatilnošću tih restrikcija sa SSP-om i carinskom unijom i u tom kontekstu Komisija će tražiti objašenjenje od hrvatskih vlasti”, rekla je Kocijančič.

Kada je Milanović najavio moguće otvaranje granica premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je kako je to dobra vijest ne samo za Srbiju već i cijelu regiju, tvrdeći kako Srbija ranije nije prekršila nijedan zakon.

Podsjetimo, odnosi Srbije i Hrvatske zaoštreni su nakon što je Hrvatska granični prijelaz Bajakovo zatvorila za sav teretni promet želeći izvršiti pritisak na Srbiji da jedan dio izbjeglica prebaci prema Mađarskoj. Srbija je potom u srijedu u ponoć aktivirala protumjere i počela blokirati ulazak hrvatske robe preko granice.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.