Baerbock: BiH nema status kandidata u EU jer RS radi na odcjepljenju od BiH

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock još jednom se izjasnila za brz napredak u pogledu pristupa država zapadnog Balkana EU.

Ne treba više gubiti vrijeme na integraciji i približavanju. Šest zemalja zapadnog Balkana ne samo što zemljopisno pripadaju srcu Europe, već i politički, izjavila je Baerbock nakon razgovora s novom slovenskom ministricom vanjskih poslova Tanjom Fajon sa kojom se sastala u Berlinu, piše Deutsche Welle.

Ne smije postojati ništa na Balkanu u kojoj bi se Rusija ili drugi akteri mogli učvrstiti, rekla je Baerbock.

Osim Moskve, veći utjecaj na zapadnom Balkanu pokušava steći i Kina. Tanja Fajon je sa svoje strane istaknula potporu Slovenije, koja je članica EU, pristupnim perspektivama šest balkanskih zemalja.

Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Bosna i Hercegovina su u različitim fazama približavanja Europskoj uniji. Sa Srbijom i Crnom Gorom pregovori su već počeli. Sjeverna Makedonija i Albanija imaju status kandidata, ali Bugarska blokira početak pregovora. Kosovo i Bosna i Hercegovina još nemaju status kandidata, prenosi DW.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, njemačka ministrica vanjskih poslova kaže da se odluka o statusu kandidata ne donosi zbog unutarnje političke situacije gdje se intenzivira tečaj RS na odcjepljenju od države u cjelini.

Europska unija je nedavno na summitu u Bruxellesu raspravljala o napretku zemalja zapadnog Balkana. Sastanak je okončan bez ikakvih konkretnih rezultata. Njemački kancelar Olaf Scholz je unatoč tome pružio potporu zemljama regije u EU-integracijama:

Njemačka će podržati aktivnosti zapadno-balkanskih država na njihovom putu u Europsku uniju, rekao je on u Bruxellesu.

Osjećamo se odgovornima za to da te zemlje uspiju u svojim nastojanjima. Zemlje regije konačno moraju dobiti osjećaj da se nagrađuje njihove reformske napore, dodao je Scholz, prenosi Deutsche Welle.

(www.jabuka.tv)

19 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.