Avdić: U HNŽ-u pogoršana situacija, definitivno smo u trećem valu – Jabuka.tv

Avdić: U HNŽ-u pogoršana situacija, definitivno smo u trećem valu

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a Nermin Avdić izjavio je u srijedu kako je u Hercegovačko-neretvanskoj pogoršana epidemiološka situacija te da ta županija ulazi u treći val.

Definitivno smo u trećem valu i ta uzlazna linija u zadnje vrijeme definitivno se povećava. Ako znamo da je u prošlom mjesecu tjedna incidenca iznosila 57,58 oboljelih na sto tisuća stanovnika, sada je ona već otišla na 170 i prešla na 177 u ovom zadnjem tjednu. Sve je to ponovno počelo opterećivati naš zdravstveni sustav i samo u jučerašnjem danu imali smo 12 bolesnika koji su primljeni u bolnicu zbog težih komplikacija, ocijenio je Avdić.

Dodao je kako se nada da taj rast neće ići dalje i da se neće ponoviti listopad i studeni 2020.kada su incidence bile i po 500 jer tada bi, kako je kazao, sigurno došlo do zakrčenosti sustava.

Nadam se da nećemo doći do te situacije, ali, nažalost, sadašnje indicije nam govore da je taj val u uzlaznoj putanji i da već sada moramo poduzeti sve mjere da se to ne bi dogodilo, poručio je Avdić.

Napomenuo je kako je u Zavodu održana i konferencija s predstavnicima inspekcijskih službi, Ministarstva zdravstva i MUP-a HNŽ-a na kojoj je također zaključeno da se sve mjere moraju pooštriti, a da se sadašnje mjere moraju poštivati, pa makar i kažnjavanjem i zatvaranjem kako bi se sve dovelo do normalnog fukcioniranja i normalnih brojki.

Ako pustimo da nam ovo dalje raste mene je strah da ćemo morati preći na online nastavu u školama, zatvarati objekte i drugo. Nema skupova, nema diskoteka, nema velikih proslava. Tu dolazi do širenja, rekao je Avdić.

Po njegovim riječima, u HNŽ je stiglo 550 cjepiva AstraZeneca i one će već u srijedu biti distribuirane prema zdravstvenih ustanovama.

Njihova distribucija kreće danas i u ova dva dana sve zdravstvene institucije će dobiti količine koje im mogu pripasti, kazao je Avdić.

Dodao je i da su dobili pismeno obećanje da će doze koje su potrebne za docjepljivanje biti dostavljene na vrijeme.

(Fena)


30 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.