Avdić: Situacija je dosta povoljna, ali ne smijemo se opustiti

Situacija je povoljna, prethodnih dana nema pozitivnih slučajeva i sve nam to daje jednu nadu da će ljeto proći puno mirnije i da ćemo imati jedno mirnije razdoblje. Koliko dugo, što je sa zimom, o tom po tom, o tome ćemo kasnije razgovarati, kazao je dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Drago mi je što se fokus sa zdravstvene strane prebacuje na ekonomsku stranu i da se počinje razmišljati kako otvoriti objekte, kako pokrenuti gospodarstvo i da vidimo kako i od čega živjeti. To je dobra vijest iz razloga što konačno možemo reći, zahvaljujući svima nama građanima, liječnicima, medicinskim sestrama i svom osoblju, pa i vama novinarima, što smo ovo doveli u jednu dobro povoljnu situaciju, istaknuo je dr. Avdić.

Direktor ZZJZ HNŽ-a potom je izvijestio o službenim brojkama iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH kada je Covid-19 u pitanju na području HNŽ-a.

Što se tiče Mostara, pozitivnih na Covid-19 je bilo 90. 65 se oporavilo i tri su umrla. U Konjicu je bilo 30 pozitivnih, a oporavilo ih se 26 dok je troje preminulih. U Jablanici je bilo 12 pozitivnih, a oporavilo ih se 10 te nije bilo zabilježenih smrtnih slučajeva dok je u Prozor-Rami bio jedan pozitivni slučaj koji se oporavio, izjavio je dr. Avdić.

U Čitluku je bilo 97 pozitivnih od čega se oporavilo 86 osoba, a pet ih je preminulo. U Stocu su bila dva slučaja koja su bila vezana više za drugu županiju nego za sami stolac dok u Neumu i Ravnom nisu zabilježeni slučajeva koronavirusa.

Ukupno u HNŽ-u je do sada evidentiran 261 pozitivan slučaj koronavirusa, oporavljenih je 212 dok je 13 osoba preminulo.

Ova situacija je trenutno dosta povoljna međutim ne smijemo se opustiti. Sada prelazimo u drugu fazu u kojoj se opće mjere polako gase i prepušta se svim ljudima na njihovu samoodgovornost za njihovo zdravlje. Sad će svaka osoba imati odgovornost za svoje zdravlje, ali i za zdravlje svoje obitelji. Najviše apeliram na mlade da se previše ne opuste zbog otvorenih kafića i restorana što može dovesti do nekog manjeg skoka oboljelih, zaključio je dr. Nermin Avdić u svom obraćanju na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite HNŽ-a održanoj u srijedu u Mostaru.

Hadžović: Maturanti u HNŽ-u oslobođeni usmenog ispita, nastava će biti završena online

U mostarskoj Covid-bolnici dva bolesnika – stabilnog su stanja i bez pogoršanja

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.