Automobili sve češće na meti hakera – Jabuka.tv

Automobili sve češće na meti hakera

S obzirom na to da su sustavi za zabavu i sigurnost (infotainment) u modernim automobilima danas gotovo u pravilu povezani s Internetom i da su kao takvi ranjivi na potencijalne napade neovlaštenih osoba, stručnjaci za automobilsku sigurnost moraju u sve većoj mjeri voditi računa kako spriječiti takve napade.

Više linija koda nego u F-35

Trenutačno automobili najviše klase koriste čak 150 milijuna linija programskog koda, što je 12 puta više nego u visokotehnološkim američkim borbenim zrakoplovima F-35. Do 2030. godine, procjenjuje se, broj linija koda u najnaprednijim automobilima povećat će se na čak 300 milijuna. Tehnološki razvoj automobilske industrije tako je automobil već pretvorio u mobilni centar za obradu podataka, a taj su trend, očekivano, počeli iskorištavati i hakeri koji sve više napadaju informacijske sustave u automobilima.

Popis radnji koje haker, ako upadne u sustav vozila, može napraviti kako bi narušio njegovu sigurnost je podugačak. Primjerice, hakeri mogu manipulirati motorom automobila u pokretu ili kočnicama vozila, mijenjati očitanja brzinomjera, otvoriti brave ili prozore, isključivati svjetla, otvoriti prtljažnik i upravljati peračima vjetrobrana, piše Bug.hr.

Digitalna sigurnost vozila

Ono što je donedavno bilo samo scenarij znanstveno fantastičnog filma, sada je postalo izazov za softverske inženjere koji, osim mehaničke sigurnosti, moraju raditi i na digitalnoj sigurnosti. Da je opasnost stvarna dokazuju podaci tvrtke Upstream Security prema kojoj se broj incidenata u internetskoj sigurnosti automobila povećao od 2016. do danas za preko 600 %.

Prema podacima automobilske industrije, proizvođači automobila u Europi godišnje troše preko 44 milijarde eura na inovacije, a očekuje se da će vrijednost globalnog tržišta automobilske kibernetičke sigurnosti rasti po stopi od 15 % u razdoblju 2019.-2029.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.