Austrijski ugostitelji žele radnike iz BiH, plaće 1.600 – 1.800 eura

Austrijski turizam poznat je širom svijeta po gostoprimstvu i odličnoj kuhinji, ali ugostitelji sve teže nalaze kuhare i konobare, upozorava predstavnica sektora za turizam u Gospodarskoj komori Austrije Petra Noker-Schwarzerbacher, zahtijevajući da se ova dva zanimanja uvrste među kadrove koji nedostaju Austriji kako bi se dovela radna snaga iz zemalja izvan EU, kao što su Srbija ili Bosna i Hercegovina.

Ona je, u razgovoru s novinarima, priznala da je posao kuhara i konobara vrlo stresan, ali i dodala da cijena u današnjici određuje suradnike.
Plaćanje samo na osnovu kolektivnoga ugovora, prema njezinim riječima, zbog nedostatka radne snage, sebi ne može više priuštiti niti jedan ugostiteljski objekt.

Šef kuhinje u prosjeku zarađuje neto između 2.500 i 3.000 eura mjesečno, takozvani “su-šef” oko 2.000, a kuhar 1.600 do 1.800 eura, prenijela je Noker-Schwarzerbacher, koja i sama vodi hotel.

Širom Europe aktivno se traži 433.575 kuhara, a na cjelokupnom njemačkom govornom području oko 208.000, širom Austrije 14.367, dodala je ona.

– Austrija sama sebi puca u koljeno ako u ovoj oblasti bude dalje štitila svoje tržište rada – rekao je Aleksander Rauner, referent u Gospodarskoj komori. On je kazao da ova gospodarska grana želi dobiti mogućnost da zaposli kuhare iz takozvanih trećih država, kao što su Srbija ili Bosna i Hercegovina.

Inače, prema podacima Gospodarske komore, Austrija trenutno ima oko 49.000 ugostiteljskih objekata i 16.000 hotela, prenosi Avaz.

– Jasno je da nedostaje stručna radna snaga i zato želimo da se kuhar uvrsti u listu nedostajućih profila na tržištu rada – apelirala je Nocher-Schwarzenbacher ukazujući da brojni ugostitelji, prije svega na zapadu zemlje, imaju problema s popunjavanjem broja zaposlenih na početku sezone.

Proteklih godina austrijski su ugostitelji brojna radna mjesta u servisu i kuhinji dobro popunjavali radnicima iz Njemačke, ali s obzirom na to da se njemačko tržište rada oporavilo, sve je manje Nijemaca koji dolaze raditi u Austriju.

U zapadnim pokrajinama, kako je kazala, mnogo je teže naći kuhara, nego na istoku Austrije. Tako u Beču postoji daleko veći broj kuhara koji su na raspolaganju nego u Tirolu.

Ako bi se kuhari unijeli u listu nedostajućih profila, radnici iz takozvanih trećih država mogli bi dobiti “crveno-bijelo-crvenu kartu”, kojom bi se mogli doseliti i zaposliti kod određenoga poslodavca.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: