Austrijska pokrajina uvodi hrvatski jezik u školama

Austrijska pokrajina Štajerska će od akademske godine 2024./2025. uvesti hrvatski jezik kao samostalan predmet nastave materinskoga jezika u svoj redovni školski sustav, objavilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Veliko je to postignuće i rezultat naših dugogodišnjih nastojanja da hrvatskoj djeci pružimo važnu osnovu za kvalitetno učenje materinskog jezika. Zahvaljujem Štajerskoj na velikom angažmanu u ovom području, rekao je hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman nakon sastanka sa štajerskim ministrom za europske, međunarodne poslove, obrazovanje i ljudske potencijale Wernerom Amonom.

Tretiranje hrvatskog jezika u austrijskom školstvu jedno je od značajnijih bilateralnih pitanja, a ova se odluka temelji na stajalištu da je hrvatski jezik službeni jezik Europske unije, zbog čega nastava iz predmeta BKS (bosanski/hrvatski/srpski jezik) više nije primjerena, navodi se u priopćenju.

Grlić Radman je istaknuo da su Hrvati u Austriji dobro integrirani te da dvije prijateljske zemlje imaju duge povijesne veze “dok je hrvatski jezik u statistikama uveden kao samostalan jezik prije više od sto godina”.

Ovaj veliki korak u Štajerskoj otvara put zadovoljavajućem statusu hrvatskog materinskog obrazovanja i hrvatskog jezika diljem Austrije, dodao je Grlić Radman.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixsell)

10 komentara

  • Pa sta je tu cudno kod nas mozes jezike cak birat nikad to nije bio problem, ovi austrijanci se sad sjetili uvest strani jezik, hajd napreduju.

  • A u BiH nesmi ni jedan kanal na drzavnoj TV na Hrvatskom jeziku postojati. Alerigicni i uvik lose raspolozeni Meho protiv H ide svim sretstvima legalnim ili ilegalnim u dzihad. Izdajnicima kradezea je svakako isto, da li Hrvatski puk postoji, ili ne. Zaposlili bi i vanzemaljce, samo da ostanu na vladajucoj poziciji.

  • Svakako je skolstvo u BiH srozano ,nasa gimnazija naprimala preko veze svakakvih nastavnika ….jadna djeca i svi sutimo.,isto tako i ucitelja ,sve preko veze …. zdravstvo jadno , pravde zasad nema dokle god nam suci , tuzitelji budu partijasi HDZ i skoja ….zna se koliko posten covjek moze imati u danasnje vrijeme krize ,kakvi roditelji, takva i djeca
    Narod je postao grozan rugljiv, zavidan, tracljiv i muski i zenske nema to morala a pune crkve…. infrastruktura??Lazne invalidske mirovine,ratni profiteri,Sodoma i Gomora….zenske sve umjetne,vise po Instagramu…tuga ,djeca od uhljeba politicara, direktora, savjetnika rade u drzavnim ustanovama,sve je interes danas …place u većini sektora i privatnih a i drzavnih jadne ,jadne !!A sve skupo …tuga ..sretan je svak koje otisao odavde vani….bar zna zasta radi i zivi …nepravda je veliki problem,samo se stancaju diplome, pogledajte tko je rektor tokar u Mostaru i prorektori -udba ,nije ni Hrvatska nista bolja po pitanju skolstva i tamo ima sada svasta i veza i vezica …..zasta se borise nasi branitelji, zasta ❣️❣️

  • Ali, zato je hrvatski jezik zabranjen na BHTV i FTV . Baš zato s veselim da te dvije fašističko-islamističke televizije krepaju i nestanu. Nadam se da će se to dogoditi prije prvog petka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.