Austrija, Njemačka i Švicarska na udaru novog arktičkog vala

Snijegom zatrpane dijelove Austrije, Njemačke i Švicarske pogodio je novi arktički val koji će, prognozira se, trajati do srijede. Predviđa se da će pasti metar i pol novog snijega, a olujni vjetrovi puhat će i 160 kilometara na sat, piše HRT.

Stotinjak gostiju hotela na jugu Njemačke, koji je u ranim jutarnjim satima pogodila lavina, srećom je prije evakuirano u susjedni Balderschwang. Ali i u tom skijaškom centru na granici s Austrijom oko 1100 ljudi praktički je zatočeno. Glavna prometica koja vodi u naselje je zatvorena.

U pet okruga u Bavarskoj i dalje je na snazi najviši stupanj pripravnosti. Snijeg ne prestaje padati, čovjek vodi borbu s prirodom. Na nekim mjestima na metar četvorni krova nalazi se 577 kilograma snijega, visine 1,2 m. Snijeg se nakupio i na krovu bolnice u Berchtesgadenu, jednome od najteže pogođenih naselja u bavarskim Alpama, u kojemu je još prošli tjedan proglašeno izvanredno stanje.

Snijeg odnosi žrtve u Austriji. U padu s krova u Faistenauu, dok je čistio snijeg s jedne od kuća, jutros je smrtno stradao 47-godišnji radnik. U saveznoj pokrajini Salzburg, pak, odsječeno je od svijeta 17 tisuća ljudi. Među njima i 3000 stanovnika sela Rauris te oko 2000 turista. Ceste su zatvorene zbog opasnosti od lavina.

Snježni pokrivač potpuno je zatrpao skijaško središte Hochkar u blizini Göstlinga. 500 stanovnika evakuirano je prije tjedan dana, na terenu sada borbu vodi 120 vojnika i 150 vatrogasaca. Petero mještana ostali su, ali na vlastitu odgovornost.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.