Australija želi ubiti dva milijuna divljih mačaka, objasnili su zašto

One su slatke, pahuljaste, a Australija ih je proglasila državnim neprijateljem broj jedan. Riječ je o divljim mačkama kojima je Australija objavila rat, piše CNN. Do 2020 godine tamošnja vlada želi ubiti 2 milijuna divljih mačaka koje slobodno lutaju Australijom. Procjenjuje se da ih ima između 2 i 6 milijuna.

10 australskih dolara za skalp divlje mačke

A u nekim dijelovi Australije otišli su i korak dalje. Sjeveroistočna savezna država Queensland daje 10 australskih dolara za skalp divlje mačke, što su iz PETA-e proglasili “okrutnim”.

No nema samo Australija problem s divljim mačkama. I susjedni Novi Zeland, želi u budućnosti ograničiti ili ubiti i domaće i divlje mačke.

Odlučili se na ovaj potez da zaštite autohtone vrste

Australska vlada odlučila se na ovaj potez kako bi zaštitila autohtone vrste. Prema podacima australske vlade upravo su divlje mačke glavni uzrok izumiranja najmanje 27 vrsta sisavaca otkako su ih Europljani doveli na otok u 18. stoljeću, piše CBS.

Divlje mačke dnevno ubiju 1 milijun ptica

Iako divlje mačke pripadaju istoj vrsti kao i domaće mačke s obzirom na to da žive u divljini prisiljene su loviti kako bi preživjele. Stoga su autohtone vrste za njih lak plijen. Vjeruje se da dnevno u Australiji ubiju jedan milijun ptica i 1,7 milijuna gmizavaca.

Nismo se odlučili na odstrjel mačaka jer mrzimo mačke, rekao je Gregory Andrews, nacionalni povjerenik za ugrožene vrste.

Donijeli smo odluku da sačuvamo životinje koje volimo i koje nas određuju kao naciju, rekao je Andrews.

Kad je australska vlada prvi put najavila ovaj plan, doživjeli su velike kritike, čak i od onih koji se brinu za očuvanje ugroženih vrsta.

U vrijeme kad je plan objavljen 2015. godine nismo znali koliko divljih mačaka ima u Australiji, rekao je ekolog Tim Dorethy sa Sveučilišta Deakin u Australiji. Osim toga, ubijanje divljih mačaka svugdje ne znači da će se sačuvati određene vrste ptica i sisavaca, već se treba fokusirati na određena područja gdje žive i jedni i drugi.

I dok se mačke predstavljaju kao najveći problem, vlada se ne osvrće na druge uzroke izumiranja pojedinih vrsta kao što je urbana ekspanzija, sječa drveća i rudarstvo, smatra Dorethy.

Ipak, danas čak i australski ogranak PETA-e prihvaća da divlje mačke love druge životinje do te mjere da im prijeti izumiranje.

Novi Zeland želi se riješiti i domaćih mačaka

No u Novom Zelandu otišli su i korak dalje. Tamo postoje prijedlozi da se stane na kraj i domaćim mačkama. Do 2050. godine Novom Zelandu je cilj da više uopće ne bude nikakvih predatora. Prema vladinim podacima, štakori, oposumi i velike lasice svake godine ubiju 25 milijuna autohtonih ptica.

37 posto vrsta ptica ugroženo na Novom Zelandu

Na Novom Zelandu nema autohtonih sisavaca osim šišmiša što znači da je veliki broj različitih vrsta ptica, uključujući i vrstu Kiwi koja ne može letjeti, uspjelo preživjeti. No danas 37 posto vrsta ptica na Novom Zelandu je ugroženo. Uz to veliki broj autohtonih vrsta ptica živi na zemlji što ih čini lakim plijenom za mačke.

“Mačke – serijske ubojice koje muče bez milosti”

2013. godine poznati ekonomist Gareth Morgan pokrenuo je kampanju “Mačke odlazite” kojom je nastojao pridobiti građane da ne zamjenjuju svoje mačke novima nakon što im one koje imaju umru. Tada je izazvao bijes građana, ali i tadašnjeg premijera John Keyem koji je i sam imao mačku za kućnog ljubimca.

Mačke su jedini istinski sadisti životinjskog svijeta, serijske ubojice koji muče bez milosti, izjavio je tada, prenosi Index.hr.

Dvije godine kasnije tadašnja ministrica za očuvanje ugroženih vrsta Maggie Barry predložila je da se stane na kraj mačaka lutalica te ograniči broj kućnih mačaka na jednu ili dvije po kućanstvu.

Prošle godine mali obalni grad Omaui razmatrao je zabranu domaćih mačaka na tom području, iako je kasnije odustao od tih planova.

Mi ne mrzimo mačke, ali želimo da naša okolina bude bogata različitim divljim vrstama, rekao je prošle godine John Collins iz Omaui Landcare Charitable Trusta.

(www.jabuka.tv) 


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.