Astronauti će uskoro uzgajati hranu u svemiru

Znanstvenici trenutno rade na razvoju plastenika koji bi oponašao uvjete na Zemlji, te bi astronautima proizvodio hranu.

NASA je nedavno otkrila kako će izgledati svemirski plastenik koji bi u budućnosti trebao hraniti astronaute na dugim putovanjima kroz svemir, te koji bi trebao funkcionirati na Mjesecu ili u misijama na Marsu, prenosi Bug.hr.

Plan je da se ovaj plastenik na napuhavanje zakopa ispod površine zemlje na Marsu ili regolita na Mjesecu kako bi bio zaštićen od svemirskog zračenja, a trebao bi imati i posebno osvjetljenje.

Inženjeri i znanstvenici iz NASA-e i Sveučilišta u Arizoni rade na prototipu ovog zatvorenog sustava unutar kojeg bi koristili biljke koje će neutralizirati CO2, te pružati hranu i kisik. Prototip bi tako trebao podržavati revitalizaciju zraka, uzgajanje biljaka za hranu i recikliranje vode i otpada.

Gene Giacomelli sa Sveučilišta u Arizoni, izjavio je: “oponašamo ono što bi biljke imale da se nalaze na Zemlji i koristimo te procese za održavanje života. Cijeli sustav tako u maloj mjeri oponaša biološke sustave na Zemlji.”

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.