Asteroid 'Sarajevo' – prvo nebesko tijelo u povijesti koje ima veze s BiH

Grupa astronoma “Le Sagra” iz Španjolske dala je čast Astronomskom društvu “Orion” da imenuju novootkriveni asteroid, a mi smo se odlučili za ime “Sarajevo” – izjavio je danas u Sarajevu astronom Muhamed Muminović.

On je to kazao na predstavljanju 37. broja Znanstveno-popularne revije o prirodi, čovjeku i ekologiji “Fondeko svijet”.

– Asteroid “Sarajevo” nisu otkrili astronomi iz BiH, jer nam je opservatorij uništen, ali s obzirom na to da ove godine slavimo 50 godina moderne astronomije, pripala im je ta čast – objasnio je Muminović.

Naglasio je da je ovo prvi put u povijesti da neko nebesko tijelo ima veze s Bosnom i Hercegovinom.

– Ekologija se bavi zemljom, ali postoje i svemirski utjecaji koji mogu imati efekte na ekologiju, a to su udari asteroida, kometa i bolida – kazao je Muminović prilikom predavanja o temi “Okolišni efekti udara asteroida”.

Naglasio je da je Astronomsko društvo “Orion” zajedno s Federalnim hidrometeorološkim zavodom BiH ove godine pokrenulo bh. meteorsku mrežu te da su već postavili pet kamera koje snimaju nebo iznad BiH.

– Prošlog ljeta smo snimili jedini u regiji eksploziju bolida koji je mogao da dospije i do Zemlje. Te pojave mogu imati velike efekte na ekologiju Zemlje, iako se rijetko događaju. Dinosaurusi su jedan od primjera – dodao je.

Muminović je naglasio da praćenje nebeskih tijela omogućava da se jednog dana “Zemlja odbrani”, iako u ovom trenutku ne postoji nikakva obrana.

Časopis je predstavio profesor Agromediteranskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru te kazao da se u njemu nalazi obilje tema koje se tiču zaštite sredine, odnosno biodiverziteta, sadnje šuma, energetska efikasnost te podrška novim izvorima energije koji će omogućavati korisnicima alternativne izvore energije. (Fena)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.