Asteroid koji će 10. siječnja proći pokraj Zemlje udarit će nas 2036.

Pokraj Zemlje će sljedećeg tjedna na sigurnoj udaljenosti proći asteroid Apofis, za koji se pretpostavlja da bi 2036. godine mogao udariti u naš planet, piše Telegraf.rs

U četvrtak 10. siječnja, asteroid Apofis, nazvan po egipatskom bogu tame, proći će pokraj Zemlje na relativno velikoj udaljenosti (15 milijuna kilometara), a astronomi tada namjeravaju proučiti njegovu putanju kako bi provjerili bi li u nekom od sljedećih prolazaka mogao ugroziti Zemlju.

Ovaj asteroid širok oko 300 metara ponovno će proći pokraj Zemlje za 16 godina, 13. travnja 2029. godine, kada će biti na samo 30.000 kilometara što je bliže i od udaljenosti nekih komunikacijskih satelita. Sljedeći put će, međutim, biti još dramatičnije: 2036. godine ovo bi nebesko tijelo moglo udariti ravno u nas, ali znanstvenici u vezi toga još nisu sigurni.

Početkom godine, 10. ožujka, pokraj Zemlje će proći komet Pan-STARRS koji bi trebao buditi vidljiv golim okom sa sjeverne Zemljine polutke, a stručnjaci predviđaju da će za sobom na nebu ostaviti impresivan rep. Drugi kometi Ison proći će 28. rujna na oko dva milijuna kilometara od Sunca, a očekuje se da će, dok se led s kometa bude topio, ostaviti bjeli trag vidljiv golim okom tijekom dana.

U ovoj godini dogodit će se jedno prstenasto i jedno totalno pomračenje Sunca. Prstenasto pomračenje, kada se Mjesec nađe točno između Zemlje i Sunca, ali tako da ne zakloni cijelo Sunce, već samo njegov središnji, dogodit će se u svibnju, ali neće biti vidljivo u Europi.

Mjesec će potpuno zakloniti Sunce 3. rujna i ta pojava će biti vidljiva iz Europe, piše Telegraf.rs.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.