Arktik se kuha – temperature kao u Dalmaciji

Proljeće na sjevernoj Zemljinoj polutki kalendarski počinje 21. ožujka, klimatski je počelo s prvim danom ožujka, ali unutar sjevernog polarnog kruga ono je u meteorološkom smislu nastupilo već u veljači. I to dok smo se mi u Hrvatskoj, mediteranskoj zemlji, smrzavali na debelim minusima i promatrali kako se snijeg samo slaže u sve novijim i novijim slojevma.

Na Arktiku je upravo završila daleko najtoplija zima otkako se tamo mjere temperature. Prema podacima američkog centra za snijeg i led NSIDC u Boulderu u Coloradu, ove godine bilo je tako toplo da je novog leda nasalo manje nego ikada. U veljači je površina pod ledom iznosila 13,95 milijuna kilometara četvornih, a i ono što se na kraju smrznulo, smrznulo se izrazito kasnije od dugogodišnjih prosjeka.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) objavila je čak 21. veljače da su temperature na Sjevernom polu tijekom punih 24 sata bile iznad 0°C. Već i to je bio jeziv kuriozitet, no pravi razmjeri klimatske katastrofe vide se ako se baci pogled na njihovu kartu kompletnog polarnog kruga na sjeveru Zemlje od 16. do 20. veljače na kojoj se vidi da su ogromna područja Grenlanda i sjevera Kanade tih dana bili na iznad 15°C, kao da je riječ o proljeću na Mediteranu, a ne zimi na Sjevernom polu, i da su još šira područja, kakva četvrtina polarnog kruga, tih dana bila na temperaturama višima od 8°C, prenosi Express.hr.

Apsolutni i spektakularni rekord izmjeren je na meteorološkoj mjernoj postaji Cape Morris Jesup na vrhu Grenlanda, gdje su više od 60 sati temperature bile iznad nule u kontinuitetu. Prethodno je na toj postaji u veljači pozitivna temperatura zraka u veljači, i to samo nakratko, izmjerena samo dvaput – 2011. i 2017.

Sveukupno, u sjevernom polarnom krugu ova zima je bila takva da su na površini od oko 30 posto temperature bile više od prosjeka za čak 15°C. Ako se uzme prosjek cijelog polarnog kruga, temperature su od prosjeka tijekom cijele zime bile više za 4,9°C. Provala toplog zraka tamo u veljači itekako je imala veze s provalom polarne hladnoće u Europu. Ovakvo stanje s klimatskim ekstremima očita je posljedica klimatskih promjena. Arktik je i inače područje svijeta koje se najbrže zagrijava. Uslijed toga se i najbrže otapa.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.