Arhitekti boravili u Posušju i prezentirali ideje za Dom kulture

Sukladno radnim aktivnostima, projektnim zadacima i suradnji, u dvodnevnoj radnoj posjeti Općini Posušje boravili su arhitekti koji su prezentirali pet projektnih prijedloga za Dom kulture Općine Posušje.

Riječ je kontinuitetu devetomjesečne suradnje između Općine Posušje, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i International University of Sarajevo.

Nakon radnog boravka u Posušju krajem ožujka 2024. godine, zadaci radnog tima arhitekata bili su izrada pet projektnih prijedloga restauracije i konzervacije zgrade Doma kulture (stara škola).

Projektni prijedlozi su prezentirani u digitalnom, printanom i animacijskom formatu.

Foto: Općina Posušje

Izuzev projektnih prijedloga prezentirane su i najnovije digitalne tehnologije prikupljanja podataka i urbanih transformacija ETH Instituta iz Ciriha. Digitalne tehnologije prezentirao je dr. Michael Walczak ispred ETH Institut putem video linka.

Načelnik Begić zahvalio se na inovativnim arhitektonskim pristupima očuvanja kulturnog i povijesnog naslijeđa, te naglasio važnost postepenog rada obzirom na kompleksnosti projektnih zadataka.

Uz načelnika Begića, prezentaciji i programskoj raspravi, prisustvovali su Lucija Pekas, Ivona Jović, Dragica Miličević i Jozo Kolobarić.

Ispred ministra Zvonimira Širića i županijskog Zavoda za prostorno planiranje, prisutne je pozdravila i sudjelovala u programskoj raspravi Anamarija Kovač.

Foto: Općina Posušje

Prezentirani projektni materijali, sukladno dogovoru o suradnji, ostaju Općini Posušje za potrebe rada.

Tim arhitekata predvodili su: prof. dr. Adnan Pašić redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Gostujući istraživač Arhitektonskog odjela MIT-a (1998), gostujući profesor Arhitektonskog fakulteta Istanbulskog tehničkog univerziteta (2017) i predavač na univerzitetima u SAD-u, Japanu, Nizozemskoj, Turskoj, Švicarskoj, Austriji i Hrvatskoj. Nagrađen s više od 20 Internacionalnih i nacionalnih arhitektonskih i urbanističkih natječaja, dobitnik 3 godišnje nagrade AABH.

Dr. Adi Ćorović je profesor na Arhitektonskom programu Internacionalnog Univerziteta (IUS) u Sarajevu. Ujedno je Stručni savjetnik za graditeljsko naslijeđe Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, gdje je od 2007. do danas izradio 85 istraživačkih radova na osnovu kojih su različita kulturna dobra proglašena nacionalnim spomenicima BiH, uključujući Sarajevsku čaršiju.

Foto: Općina Posušje

Vršio je dužnost koordinatora projekta Konzervacije Zemaljskog muzeja BiH i zgrade Crvenog križa BiH u Sarajevu (2013/22.). Za izniman doprinos 2018. godine proglašen je Vitezom od strane Predsjednika Republike Italije.

2010. dobitnik je nagrade EU za kulturnu baštinu “Europa Nostra”. Diplomirao na Politehniku u Milanu, Arhitektonski fakultet, sa najvišom ocjenom 100/100.

Programske aktivnosti koordinirao je savjetnik načelnika za komunikaciju sa domaćim i međunarodnim institucijama, Jozo Kolobarić, priopćeno je iz Općine Posušje.

(www.jabuka.tv)

18 komentara

  • Bravo za podaničku kliku.
    Nema u Herceg Bosni
    ni Hrvatskoj arhitekata , ni u Posušju nema nijedan
    Dobro je da ste to “završili” sa Sarajvom

  • Pa stvarno, zar nema nitko “naš” tko to može odradit? I koja je svrha ovog Joze, malo pomalo nam dovodi sarajevsku raju, nisu ga džabe gore školali, kukavičje jaje i apostol Slave Kukića! Fuj!

  • Bez ikakvog nacionalističkog prizvuka mislim ipak je ova građevina više u mediteranskom stilu te bi njena restauracija trebala biti pod nekim domaćim ili dalmatinskim konzervatorskim nadzorom i sa arhitektima kojima je ovaj stil gradnje domaći teren. Ovako postoji veći rizik da najimpresivniju posušku građevinu trajno arhitektonski devastiraju

  • Soroševi šegrti postaju majstori.Sarajevo je imalo arhitektu u imenu pok.Zvonimira Tibolta bilo je to prije pola stoljeća.A ove domaće blago rečeno neznalice mogle su bar uključiti našeg Ivana Čuturu.Ako je nakana Islamski centar nije ovo loš sastav.fale još neke posuško-sarajevske face ali o tome drugi put.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.