Apsolutno najlakši način da otklonite štetu nastalu cjelodnevnim sjedenjem

Ako svaki dan provodite 8 sati sjedeći, to može jako loše utjecati na vaše zdravlje. Nedavna istraživanja pokazala su da redovito vježbanje ne može kompenzirati štetu nastalu osmosatnim sjedenjem.

Što onda savjetovati ljudima koji rade osam sati u uredima? Krećite se nekoliko minuta svaki sat. Ustanite sa stolice nekoliko puta na dan i prošećite po uredu. Jedna studija sugerira da je za zdravlje dovoljno 16 minuta dodatnog pokreta uz svakodnevnu šetnju.

Što nam otkrivaju istraživanja?
U prvom istraživanju za National Health and Nutrition Examination sudjelovalo je 3.626 odraslih Amerikanaca u kojemu su ispitivači putem monitora pratili njihovo kretanje tijekom cijelog dana.

Tri godine nakon provedenog istraživanja, istraživači su provjerili evidenciju umrlih sudionika. Htjeli su istražiti je li sjedenje utjecalo na preuranjenu smrt sudionika istraživanja. Kako bi došli do zaključka, istražili su i kako su ispitanici provodili svoje slobodno vrijeme (aktivno ili pasivno). Otkrili su da nema razlike sjedili vi ili stajali na poslu, isti je rizik od preuranjene smrti. No, ono što možete napraviti za svoje zdravlje je prošetati svakih sat vremena oko dvije minute jer ćete time smanjiti do 33% rizik od prerane smrti od onih koji samo sjede cijeli dan..

Budući da je istraživanje bilo promatračko te istraživači nisu utjecali na ponašanje ispitanika, ne može se sa sigurnošću tvrditi da hodanje svakih sat vremena po nekoliko minuta smanjuje rizik od smrti. Na primjer, kod ljudi koji vode zdrav i aktivan život veća je vjerojatnost da će ustati i kretati se više nego njihovi manje zdravi vršnjaci.

Drugo istraživanje preporučuje da provedete ukupno dva sata stojeći (od ukupno osam sati provedenih na poslu) svaki dan te preporučuje da u pauzi prošećete umjesto da ju provedete sjedeći.

Ako na posao idete javnim prijevozom, pokušajte barem jednom dnevno prošetati jednu, dvije tramvajske stanice kako biste ispunili kvotu od 16 minuta hodanja (preporučene u prvoj studiji) i zapamtite da je u zdravom tijelu zdrav duh.

(www.poslovni.hr)

Komentiraj: