Apsolutna zastara: Miroslav Kutle neće u zatvor

Presuda kojom je pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora za slučaj zagrebačkih Gradskih podruma pala je u zastaru i Miroslav Kutle neće morati odslužiti zatvorsku kaznu.

Protiv Kutle, koji je pobjegao u BiH, Hrvatska je raspisivala međunarodne tjeralice i uhidbene naloge, ali bez uspjeha. Pravosudne vlasti u BiH pak u travnju 2013. odbile su preuzeti izvršenje pravomoćne zatvorske kazne za Kutlu.

Zato je Županijski sud u Zagrebu u ponedjeljak obustavio postupak izvršavanja kazne zatvora nad osuđenikom Miroslavom Kutlom jer je s 13. srpnja 2020. nastupila zastara, javlja portal Danica.

Za slučaj Gradskih podruma, prema presudi je Kutle preuzeo neosnovanim milijunskim potraživanjima.

Bila je to prva kaznena prijava protiv Kutle koju je još 1993. godine pokrenuo tadašnji šef zagrebačke policije Tomislav Karamarko. Presuda je protiv njega postala pravomoćna 13. srpnja 2010. godine, a sad je, nakon deset godina nastupila apsolutna zastara.

Protiv Kutle se vodilo i vodi najmanje desetak pravosudnih postupaka od kojih su mnogi već u zastari. Poput slučaja vezanog uz malverzacije u rovinjskoj Mirni teške gotovo tri milijuna kuna te aferu Diona tešku oko 120 milijuna kuna.

U zastari je i slučaj preuzimanja Tiska, a Miroslav Kutle je nepravomoćno oslobođen za većinu optužaba iz afere Dubrovačka banka. Nekoliko procesa još je u postupku pred domaćim pravosudnim tijelima, ali i oni bi uskoro mogli u zastaru.

(www.jabuka.tv)


14 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.