Apple odgodio kontroverzni plan ”njuškanja” po fotografijama

Apple je odlučio na neko vrijeme odgoditi implementaciju sustava koji bi trebao služiti za zaštitu djece, ali bi mogao otvoriti vrata i raznim drugim, manje poželjnim, udarima na privatnost svih korisnika.

Ideja da novi iOS ima ugrađenu mogućnost putem koje bi Apple mogao pretraživati fotografije i uspoređivati ih s onima iz baza podataka o iskorištavanju i maltretiranju djece mnogima nije dobro sjeo. Protiv njega su istupili sami korisnici, ali i aktivisti za zaštitu privatnosti, brojni analitičari i komentatori, pa je cijela priča o zaštiti djece od iskorištavanja za pornografiju ili zlostavljanja pala u drugi plan.

Podsjetimo, Apple je najavio kako će u narednim mjesecima, nadogradnjom svojih operacijskih sustava, omogućiti da se privatne fotografije s iClouda putem hash vrijednosti uspoređuju sa sadržajima u bazama podataka koje vode udruge za zaštitu djece. Na ovaj bi se način, uz više stupnjeva provjere i nekoliko razina zaštite privatnosti, tragalo za ilegalnim sadržajima koje bi se prijavljivalo policiji.

No, jasno je da “njuškanje” po iCloudu i fotografijama nije dobro odjeknulo u javnosti. Mnogi kritičari smatraju da je to prvi korak prema mogućnosti da se i razni drugi sadržaji aktivno traže na korisničkim iCloud računima, a to, pak, može imati nesagledive posljedice po privatnost svih korisnika, piše Bug.hr.

Apple je nakon prvih kritika najavljivao kako degradacije kvalitete enkripcije i zaštite privatnosti neće biti, ali i da će odbijati sve eventualne zahtjeve vlada i istražnih tijela da svoj program zaštite djece prošire na traganje za bilo kakvim drugim sadržajima.

Pokazalo se da to nije bilo dovoljno, jer je odluka proteklih tjedana i dalje bila predmetom oštrih kritika – pa je Apple povukao jedini logičan potez. Na svojim su stranicama, na kojima se najavljivala kontroverzna funkcija zaštite djece, dodali napomenu. U njoj stoji kako ranije najavljeni planovi, kojima je isključivi cilj bio zaštititi djecu od online predatora, iskorištavanja i zlostavljanja, neće biti aktivirani kada je bilo najavljeno.

U skladu s, kako kažu, povratnim informacijama od korisnika, aktivista, istraživača i drugih, odlučili su si dati još malo vremena. U narednim će mjesecima prikupiti sve potrebne podatke i raditi na poboljšanjima sustava za zaštitu djece, prije nego ga puste u upotrebu. Od plana, čini se, ipak nisu potpuno odustali te ga i dalje nazivaju “kritično važnim”.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.