Apple odgađa premijeru automobila i odustaje od autonomne vožnje

Apple je još jednom odgodio premijeru svog prvog automobilskog modela.

Dugo iščekivani Appleov automobil, poznati i kao Apple car, neće biti spreman još nekoliko godina. Točnije, Apple je odlučio premijeru još jednom pomaknuti, sada s 2025. na 2026. godine, izvještava Bloomberg.

Dodatno, prvi model i Apple će možda biti inovativan, ali će suprotno najavama zadržati klasičan upravljač i komande. Naime, izgleda da neće biti ništa od sustava autonomne vožnje razine 5, a koju je osobno za 2025. najavljivao Kevin Lynch, voditelj razvoja automobila pod imenom projekt Titan.

Usprkos timu kojeg čini oko tisuću zaposlenih i godišnjem budžetu od milijardu USD, tehnologija izgleda neće biti spremna, pa su i ambicije splasnule.

Umjesto toga automobil će imati jednostavniji sustav autonomnog upravljanja koji će dopuštati autonomno upravljanje vozilom na autocesti. Pomalo neočekivano jer se prije govorilo kako je tehnologija više manje spremna, te kako će automobil imati u potpunosti funkcionalan sustav autonomne vožnje najviše razine.

Čak se spominjao automobil kao Canoo sa sučeljenim sjedalima, te bez klasičnih komandi za upravljanje.

Apple je razvio računalo Denali čiji procesor nudi performanse četiri puta brže od najboljeg dosadašnjeg čipa. Apple sustav koristi cloud tehnologiju za za umjetnu inteligenciju koja se oslanja na Amazon Web Services za hosting. Dakako, automobil će biti opremljen kamerama, radarima i lidarom.

Proizvođač je još uvijek u potrazi za partnerom, a koji bi bio spreman pružiti potporu u vidu platforme. Također, očekuje se da konačni automobilom cijenom ne prijeđe granicu od 100.000 USD, što bi ga učinilo konkurentnim automobilima kao što su Mercedes EQS i Tesla Model S.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.