Antun Masle: U Mostaru postavljeno 38 slika dubrovačkoga sanjara

Privilegija postati domaćinom izložbe slikarskih djela vrhunskoga umjetnika Antuna Masle, ovoga je puta pripala i mostarskoj galeriji “Aluminij”.

Ovaj prerano preminuli dubrovački sanjar za sobom je ostavio mnoštvo djela likovne umjetnosti, a njih 38 pomno odabranih izloženo je u četvrtak povodom 20. Mostarskoga proljeća.

Izložbu pod nazivom “Riječi boje i boja riječi – ljuske vida i privida u istoj oniričkoj bajci” otvorila je federalna minstrica kulture i sporta Zora Dujmović.

Kao federalna minstrica jako sam počašćena što sam pozvana od strane Matice hrvatske Mostar otvoriti jednu vrlo značajnu izložbu akademskoga slikara Antuna Masle. Večerašnja izložba sigurno će itekako doprinijeti da manifestacija Mostarskoga proljeća dobije još više na svojoj veličini i kvaliteti, izjavila je Dujmović.

Na pitanje koliko ova izložba doprinosi kandidaturi grada Mostara za europsku prijestolnicu kulture, ministrica Dujmović odgovorila je da Mostarsko proljeće već 20. put zaredom kulturu u gradu Mostaru prezentira na najbolji mogući način i već se sada može smatrati kulturnom metropolom.

Ova je izložba zasigurno veličanstveni kulturni događaj za cijelu Hercegovinu, a zahvaljujući odličnoj suradnji Matice hrvatske Mostar i Dubrovačkih ljetnih igara, organizacija je prošla u najboljem redu.

Ovaj put dug je 20 godina i pretežak. On je nastao u prahu i pepelu jednoga razrušenoga i poniženoga grada. Znali smo da se kulturnim događajima najbolje mogu zaliječiti rane i tako smo počeli. Nakon 20 godina ponovno smo zajedno i ja sam sretan što su Dubrovačke ljetne igre ponovno iskoračile iz zidina grada, naglasio je počasni predsjednik Matice, akademik Josip Muselimović.

Masle je u kompoziciji bio blizak svijetu dječje mašte. Njegova slikarska djela na prvi su pogled spontana i iskrena, prepuna žarkih boja i jednostavnih motiva te odaju dojam kao da ih se već negdje vidjelo. Budući da se ovoga dubrovačkoga slikara uspoređivalo i s velikanima poput Van Gogha, takav prvi dojam zasigurno ne čudi.

Iako je Masle diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, za života nije izlagao na važnim kolektivnim izložbama i to je dijelom razlog zašto je ostao “nepoznat”.  Njegovo je ime ponovno oživjelo tek nedavno, a sada i ova mostarska izložba daje odličan pregled njegova stvaralačkoga opusa.

Naime, izložene su neke od njegovih najboljih slika i to je odlična prilika da se hercegovačka publika pobliže upozna s radom ovoga svestranoga umjetnika, a da je Masle zbilja bio tako iznimno talentiran govori i činjenica da se osim slikarstva, bavio i književnom umjetnošću. Kao nadareni pjesnik i pisac, kroz svoja je lirska djela provlačio senzibilne, melankolične motive.

Izložba je otvorena i besplatna za razgledavanje do 11. svibnja, tako da će svi ljubitelji umjetnosti i posjetitelji galerije Aluminij imati priliku upoznati se sa životom i djelom ovoga velikana hrvatske umjetnosti.

(www.jabuka.tv | Ivana Soldo | FOTO: Martina Ročak)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.