Anketa IRI-a: Građani BiH ujedinjeni protiv ekstremizma, ali ih dijele EU i Rusija

Veliko istraživanje Međunarodnoga republikanskoga instituta (IRI) iz Sjedinjenih Američkih Država prikazalo je odnos dominantnih političkih opredjeljenja konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

Naime, izuzetno utjecajna i kontroverzna organizacija IRI (International Republican Institute), odnosno njezin ogranak Centar za anketna istraživanja (Center for Insights in Survey Research), obavila je u veljači anketu nad više od 1.500 građana BiH, a kako bi se stekla osnovna slika o sličnostima i razlikama između konstitutivnih naroda kroz njihova vladajuća politička uvjerenja.

IRI je zaključio da su Bosanci i Hercegovci ujedinjeni kada je riječ o borbi protiv Islamske države i nezaposlenosti, ali da drugačijim očima gledaju na saveznike.

“Nakon dugotrajne povijesti međuetničkih razlika, ohrabrujuće je to da građani BiH stoje ujedinjeni kada je riječ o borbi protiv vjerskoga ekstremizma. Vlasti moraju iskoristiti ovaj zajednički cilj naroda kako bi se shvatile i pobijedile razlike među njima”, rekao je Jan Surotchak iz IRI-a.

Velika većina građana BiH ima negativno mišljenje o Islamskoj državi (Bošnjaci 85 posto, Hrvati 96 posto, Srbi 92 posto). Slično tome, građani BiH ujedinjeni su po pitanju funkcioniranja sekularne države i nemiješanja religije u vlast (Bošnjaci 58 posto, Hrvati 56 posto, Srbi 49 posto), prenosi Klix.ba.

Više od 55 posto građana BiH, bez obzira na vjersku ili etničku pripadnost, smatra da je nezaposlenost najveći problem u državi.

Kada je riječ o odnosima prema drugim državama, etničke razlike postaju izraženije.

Većina Bošnjaka (64 posto) i Hrvata (56 posto) ima pozitivnu sliku o Sjedinjenim Američkim Državama, dok samo 26 posto Srba dijeli isti stav. Sličan doživljaj narodi imaju i o Europskoj uniji – pozitivan stav zauzima 65 posto Bošnjaka, 59 posto Hrvata i 18 posto Srba.

S druge strane, pozitivno mišljenje o Rusiji zauzima 29 posto Bošnjaka, 43 posto Hrvata i 89 posto Srba. Također, većina građana BiH, bez obzira na etničku pripadnost, smatra da BiH ne pripada ni Istoku ni Zapadu.

Anketa je rađena u razdoblju između 4. siječnja i 3. veljače, a detaljne rezultate možete pronaći na poveznici.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.