Android Nougat ruši se dvostruko češće od iOS 10

Operativni sustavi iOS i Android vode konstantnu bitku na tržištu, ali ona je podosta neravnopravna iz mnogih razloga. Dok je onaj u vlasništvu Googlea najrašireniji i ima cijeli niz verzija za skoro dvadeset tisuća različitih uređaja, kao i jako sporu prilagodbu proizvođača, operatera i korisnika na svaki novitet, tako je onaj u vlasništvu Applea potpuna suprotnost i nema podršku za toliko različitih uređaja, a prilagodba je iznimno brza. Stoga ih je nezahvalno uposređivati, ali sigurno je zanimljivo.

Pa je tako Apteligent napravio presjek iOS 10 i Android 7.0 Nougat, a zaključak je da se Googleov prvak ruši u 2,5 puta više slučajeva nego Appleov. Pritom se misli na cloud sustav, s kojeg Nougat još uvijek ne prikuplja i ne šalje podatke na adekvatan način, što znači da kompatibilnost nije izvedena na razini.

Kad se radi o ukupnom otkazivanju operativnog sustava, on se događa u 6,4 posto slučajeva kod Nougata i 4,1 posto puta kod iOS 10. Naravno, pritom treba i znati da na tržištu još uvijek nema ni promil Nougat uređaja, tek se brojka vrti oko 1,5 milijuna, a Apple se već pohvalio da je 48 posto korisnika preuzelo iOS 10, što je oko 300 milijuna uređaja. Ukratko, skoro tri stotine puta više iOS 10 uređaja ima na tržištu i samim time je još relevantnija činjenica da je postotak otkazivanja poslušnosti tako nizak.

S druge strane, s obzirom na tako nizak uzorak, Nougat teško i može biti stabilniji, u ranim fazama rada to je česta pojava. Ali, tih nešto više od šest posto nije nešto zbog čega bi trebalo razbijati glavu previše. Dok dogura Nougat do dvadeset posto, a ovim tempom to će biti tek u srpnju sljedeće godine, situacija će se bitno poboljšati. Identično je bilo i s Marshmallow 6.0.

Ali, vratimo se na početak, ove usporedbe jesu zanimljive, ali su ova dva operativna sustava poprilično neusporediva zbog cijelog niza faktora koji jednom operativnom sustavu mogu biti prednost, a drugome mana.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.