Andrej Plenković u posjeti Širokom Brijegu

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je započeo svoju posjetu BiH, nakon što je posjetio Livno, gdje se sastao s općinskim načelnikom te obišao školu čije je radove sufinancirala Vlada RH, Plenković je stigao u Široki Brijeg.

U 16.35 sati, u Širokom Brijegu, predsjednik Vlade posjetio je Franjevački samostan, te obišao Franjevačku galeriju, koja posjeduje preko 1500 umjetnina, od slika starih majstora, preko klasika i majstora hrvatske moderne do suvremenih slika i skulptura (Kardinala Alojzija Stepinca 14).

”Posebna je radost ugostiti premijera Republike Hrvatske pred duhovno kulturnim centrom kojeg sufinancira Vlada RH. Ovaj duhovni centar je zamišljen kao mjesto duhovnosti i kulture.

U prizemlju ćemo imati bogatu knjižnicu, u kojoj već imamo preko 50.00 knjiga, iako su ’45 sve knjige bile spaljene. Imat ćemo i memorijalni centar za 66 ubijenih fratara i na drugom katu veliki etnografski muzej. Posebno želim zahvaliti Vladi što je prepoznala vrijednost projekta, jer i pet minuta dolaska nama zaista znači, a kamo li konkretna pomoć”, rekao je gvardijan fra Tomislav Puljić u izjavi za Medije.

Andrej Plenković rekao je kako mu je zadovoljstvo što ima prigodu vidjeti Franjevački samostan i sve u što je Vlada uložila, pomažući Hrvatima izvan Hrvatske.

”Smatram da će ovaj krasni centar doprinijeti preko 2000 mladih koji idu u gimnaziju i svima koji se okupljaju oko Samostana koji ima povijesno značenje i važno trajanje i njegovanje hrvatskog identiteta u Bosni i Hercegovini”, kazao je predsjednik hrvatske Vlade u izjavi za medije.

U 17.10 sati, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s gradonačelnikom Grada Širokog Brijega Mirom Kraljevićem, piše Bljesak.info.

Predsjednik Vlade RH se izvan protokola, kratko sastao s izaslanstvom udruge Zaboravljeni branitelji, ispred zgrade Gradske uprave Širokog Brijega.

Članovi Udruge su zatražili od Plenkovića da se bori za prava branitelja, a on im je obećao da će razgovarati s Ministrom hrvatskih branitelja RH Tomom Medvedom. Plenković je bio pozvan i na druženje s braniteljima na Trgu širokobrijeških žrtava, no on je zbog protokola morao odbiti poziv, zahvalivši im se.

Podsjetimo, Plenković bi večeras trebao posjetiti i Mostar gdje će nazočiti otvorenju pučke kuhinje fra Didaka Buntića, u povodu obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece od gladi i smrti, a potom će u 19.00 sati istim povodom sudjelovati na svečanoj akademiji.

Dan kasnije, predsjednik Vlade posjetit će Hrvatski dokumentacijski memorijalni centar Domovinskog rata, koji je utemeljen u kolovozu 2013. kao znanstvena ustanova, specijalizirani arhiv, sa zadaćom prikupljanja, sređivanja, čuvanja te stručnog i znanstvenog istraživanja i publiciranja gradiva iz Domovinskog rata u Bosni i Hercegovini (Kneza Domagoja b.b.).

(www.jabuka.tv)

56 komentara

 • Kao da nema nitko pametniji i konkretniji da bude gavrdijan, ovaj je odradio svoje, dosta mu 10 godina, mozda i previse…

   • Bih ja, al se neznam ulizivati lopovima i izdajicama Hrvatskog naroda, pa bih ubrzo bio smijenjen sa te pozicije pa nema smisla ni da pokusavam,
    Podobni a ne sposobni prolaze!!!!
    Bog i Hrvati!

 • Kako je moguće da nitko od naših dužnosnika nije primjetio a ni nitko od čitatelja također da u delegaciji iz Hrvatske ima skoro jednaki broj žena i muškaraca, država koja je u EU i koja poštiva jednakopravnost oba spola, dok u delegaciji domaćina samo jedna žena, naravno Široki Brijeg nije u EU ali živimo u 21 stoljeću pa bismo se trebali zapitati zašto još uvijek u Hercegovini žene nisu ravnopravne sa muškarcima. Gospodine Plenkoviću svaka Vam čast!!

 • Nemam pojma više ko je čiji, koji su naši koji vaši, ko tu koga da oprostite…ali znam da je gosp. Plenković skupa sa svojom svitom brzinom mlaznog aviona “proletio” pored moje kuće. Ne dao Bog da se kakvo dijete malešno ili nespretno našlo na cesti, ne bi mu bilo spasa. Odvratni su!!!

 • što lipo nekažete hadeze dovejo narod do ovoga dase moradu hranit u pučkoj kuhinji pa onda ko oni pomažu narodu jadno

 • Gvardijan skakuće oko Plenkyia ko štene oko osobe od koje očekuje milodar. Sramota! Pa zar Brijeg nije mjesto pijeteta, molitve, tišine, a ne političkog orgijanja druga Gage i njegove svita. Vidimo klauzure politike i crkve i neka mi netko kaže da to nije gadljivo? Snihodljivost, podilaženje, ulizivanje, moljakanje ovozemaljskih milodara, pa kakve to ima veze sa poslanjem crkve, Crkve u Hrvata? Zaboravljeni branitelji se pred općinom umiljavaju onima koji su ih doveli u ovakav bezizlazni položaj, umjesto da protestiraju i jasno mu kažu što misle o njegovoj politici i politici druga mu Gage? Dostojanstvo se izgubilo u priželjkivanom golubu na grani koji im obeća vladajući komunistički svetonazor oličen u drugarima i pionirima Plenkyu i Gagi. Ako su zbog toga išli u rat onda su i dobili što su tražili! U čijoj organizaciji i režiji se iskupilo 20-ak staraca na mostu kod Križa fingirajući ne znam ni sam što? S jedne strane imamo demonstraciju sile, a struge silu laži i obmana kao da su se sastala dva širokobriješka ratna profitera i pričaju jedan drugome svoje merdovine kojima su se popelu u svome ratnoprofiterskom gospodarskom uzletu! A narod, naroda nigdje, ili nema novaca da izađe iz kuće, ili je u Njemačkoj-svijetu ili bog te pita gdje? Narod ko narod, kao što reče prvi hrvatski predsjednik “stoka sitnog zuba”!

 • Kakva hrpa beskorisnih uhljeba, poltrona i dupelizaca, majko moja. Da bar ijedna drzava od njih ima koristi prvi bi im stisnuo ruku, ovako bi mogao samo pljunuti na cestu da prodje pored mene ijedan od ovih gadova. Fuj.

 • kakvi zaboravkljeni branitelji dosadili su svakom,šta bi onitili sad…i ja san branitelj bivši8izlizana je i obescjenjena ta riječ do ruganja) pa ne tražin niodkog ništa ,niti mi je itko išta dao!Dakle, niti jednu kunu ,niti jednu marku nisam dobio ni od koga za ove 22 godine nakon rata. Nisam ni tražio niti mi je itko nudio kao brojnim drugim ,koji nisu bili ni blizu borbenih crta a dobili su priko raznih veza i vezica barem nekakve povlastice. Bilo od platformaša lijanovićevih ustaša na baterije , bilo od pravaša koji sramote časno pravaško ime i koje možeš kupiti za osrednji doručak, a za večeru su spremni prodati i bližu rodbinu. Sve su to tzv.ustaše na baterije, bolje rečeno ustaše na ili za hrvatske kune ili bosanske marke.Pašu im i jedna i druga valuta , samo neka je na računu.Je li ta valuta uopće zaslužena i ima li možda zaslužnijih , prišnijih , onih koji su je stvarno zaslužili svojim trpljenjem ,žrtvom i borbom za hrvatsku stvar-e to njih ne zanima. Takve samo zanima vlastiti trbuh, pun želudac i žicanje milostinje. Nikad nisam bio jedan od tih , niti ću biti dok sam god živ, a znam prave borce, prave ratnike koji su izvisili, nema ih nigdje ,nemaju nuikakvih primanja, i šute. Šute u svojem svijetu, u svom ponosu jer nikada nisu išli u rat poradi mirovina i činova kao neki drugi. Nisu išli u rat radi stanova, privilegija, skrbi, umjetnih i nakiđurenih ljubavnica koje ih vole i poštuju taman onoliko koliko im je debel novčanik i obraz. Ima takvih oko vas i nas kolko očeš, možete se praviti ili mutavi ili slijepi, a znate da su tu, i što je najžalosnije većina vas je nesretna što niste na njihovom mjestu. Dočim oni pravi ratnici koji ništa nemaju ,polako umiru u tišini i obolijevaju a da se nikom ne žale jer shvaćaju to kao svoj usud, kao nešto s čim su se rodili ponosni i uspravni i s čim će leći u grob , makar siromašni i ismijani, ali opet ponosni na sebe i na svoj put. Ima takvih oko nas i takvi ne prose i ne traže dvadeset i više godina nakon rata nečije(nezaslužene i lupeški prigrabljene)milodRE.

  Osvrnite se oko sebe i ako imate oči imalo otvorene i srce smireno, vidjet će te i uvidjeti da ima onih koji su stvarno dali sebe u Domovinskom ratu, nagrabusili su do kosti i nema ih nigdje, Vjerojatno su i predmet uzrugivanja u zadimljenim seoskim krčmama, dimom i psovkom ispunjenim birtijama i kladionicama ali eto ,problem je što se takvi opet ne žale i ne kmeče tražwći milostinju. Nikad se ne bih ponizio i 20 g.nakon rata tražio nešto.
  Što se tiče g.A.Plenkovića , on bi nakon prvog hrvatskog predsjednika F.Tuđmana mogao biti prvi pravi političar sa stavom. Političar koji vidi stvari oko sebe onakve kakve doista jesu i koji nije kokošar poput Karmarka, Jace, Sanadera, Milovanovića, Račana, Budiše i ostalih budaletina.
  On je primjer političara koji je svjestan okolnosti u kojima Hrvati Herceg bosne danas opstaju i koji zna tko nam sve radi o glavi i tko nam podmeće klipove pod noge umjesto da s nama surađuje. U njemu imamo iskrenog prijatelja i političara koji bi mogao pomoći ovom izmorenom narodu.
  š to se tiče .D Čovića , mi Hrvati trenutno nemamo pametnijeg ni sposobnijeg čovjeka od njega. Svi koji drukčije govore lažovi su i nije im do boljitka hrvatskog naroda u BiH.

  • E što ga ti nasra i začepi WC školjku da je badava i vodu puštati. Čuj Plenky i Gago pametni, iskreni i sposobni? Koji si ti jad umočen u adezenjarska sranja.

 • Donio Plenki pratrim malo kunica. Bilo bi bolje da je pomogao otvoriti kakav pogon i zaposliti kojega radnika. Sve ode traži posla u inozemstvu. Hebala nas vaša politika kad je ne znate voditi,.

 • X…pa upravo si Ti jedan od mnogih zaboravljenih branitelja koji nisu smjeli pod stare dane ostati bez egzistencije a ostali ste u ratu i bez mladosti i zdravlja posla ,mirovine i dostojanstva.

 • kod nas se samo otvaraju crkve i pucke kuhinje. ovo malo jadnog naroda sto ostane tu ce i pronaci egzistenciju… najedi se u puckoj i onda idi molit, nemas sta drugo radit u ovoj vuko*ebini

 • da je došao Vučić ili netko drugi sa balkana posipalo bi se cvijeće, vijorile bi se zastave, ,mahala bi školska i predškolska dijeca, mažoretkinje tete i bakice ,
  a ovako stigao neki hrvatski predsjednik tko ga šiša
  tuga

 • Stigao je Premijer države sviju Hrvata i dobro nam došao Premijeru.
  I zašto ga gledati samo kroz kune je li ih donio valjda bi se to bar sada trebslo raditi transparentno .Pa zar smo stvarno toliko jadni a jesmo i ne mogu nam sve hrvatske kune pomoći.

 • Stigao je Premijer države sviju Hrvata i dobro nam došao Premijeru.
  I zašto ga gledati samo kroz kune je li ih donio valjda bi se to bar sada trebalo raditi transparentno .Pa zar smo stvarno toliko jadni a jesmo i ne mogu nam sve hrvatske kune pomoći.

 • Možeš ostati bez svega, ali bez dostojanstva ne smiješ. Ja sam uvjerena da ovaj gore X ima dostojanstva ali i dušu i srce ranjeno….Bog vas blagoslovio!!

 • Za x ,nisi iskren i sereš.Fino si ti to donekle opisao i slažem se ,možda imaš smisla za pisanje ,ali osjeća se neiskrenist i miriše na HDZ.

 • Eno izjavi o hrvatskom pozdravu za dom spremni treba ukloniti a to je samo stari pozdrav hrvatski i samo slova ,riječi koje nikoga ne vrijeđaju ,naprotiv.
  Trebalo bi ga rabiti kao i bok,bog ili pozdrav.
  A Pupovcu ako se ne sviđa njegov problem i ne bi trebali Hrvati ispunjavati njegove i njihove želje i frustracije u svojoj hrvatskoj državi.Oni se u Hrvatskoj pozdravljaju sa svojim. Izričajem. Ili bi trebalo izvagati svaku reč i slavu u državi Hrvatskoj.

Komentiraj: