Andrej Plenković: Posebna radna skupina za ratnu odštetu

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak da je tijekom jučerašnjega razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da će se kroz koordinatore za otvorena pitanja oformiti posebna radna skupina koja će se baviti temom ratne odštete.

Komentirajući svoj jučerašnji sastanak s Vučićem, Plenković je kazao da mu je važno da Hrvatska rješava probleme iz prošlosti koji su nastali u doba raspada bivše SFRJ, u vrijeme agresije Miloševićevoga režima na Hrvatsku, navodi Hina.

S Vučićem je, kako je rekao, razgovarao o novoj europskoj strategiji proširenja, situaciji u regiji i gospodarskoj suradnji, ali i otvorenim pitanjima između dviju zemalja.

Ostalo je pitanje nestalih, ostalo je pitanje granica, ratnih šteta, zaštite manjina, sukcesije i pitanje kulturnih dobara. Sve teme moramo rješavati u razdoblju koje je ispred nas, rekao je.

Govoreći o rješavanju pitanja granice na Dunavu, Plenković je rekao da “zbog slovenske manipulacije” hrvatsko iskustvo s arbitražama nije sjajno.

Međutim, to ne znači da neka druga arbitraža ne bi bila vođena prema sasvim drugim i kvalitetnim pravilima i načelima međunarodnoga prava. Ali prvo će biti bilateralni razgovori, a kasnije ćemo vidjeti pred kakav međunarodni forum bismo eventualno izašli i s kakvim dogovorom, istaknuo je hrvatski premijer, prenosi Fena.

Osvrnuo se i na polemiku između ruskoga i američkoga veleposlanika, koju je izazvao istup američkoga veleposlanika u Zagrebu koji je kazao kako ne bi bilo dobro da ruske tvrtke kupe hrvatsku naftnu kompaniju Inu.

Što se tiče preferencija tko sve i na koji način želi biti akter na hrvatskom energetskom tržištu, to su stavovi koje druge zemlje izražavaju, a mi o tome odlučujemo, poručio je Plenković.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Zar ne bi trebala Srbija isplatiti ratnu odštetu Hrvatskoj jer su JNA i Srbi došli i ratovali na tlu Hrvatske a nisu Hrvati išli u Srbiju ,osim u logore?.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.