Analiza Ivane Petrović: Zašto je važan slučaj Perković?

Josip Perković bit će izručen Njemačkoj. A znate li uopće što njegov slučaj predstavlja za Hrvatsku?

Slučaj Perković važan je iz dva razloga. Prvi razlog, koji je zapravo i fokus ove cijele priče jest vraćanje vjerodostojnosti republike Hrvatske kao najmlađe članice EU. Fokus ove priče jest taj da je Hrvatski sabor, na prijedlog hrvatske Vlade, tri dana prije ulaska u EU povrijedio europski ugovor i to u djelu poglavlja 23. u onom glavnom čuvaru svih vrednota na kojima počiva EU – vladavina prava, poštivanje ljudskih prava i temeljna prava, javlja Nova TV.

Time je Hrvatska postala prva članica kojoj se prijetilo sankcijama.

Drugi razlog je suočavanje s našom prošlošću. Nije lijepo što se čuje zadnje vrijeme u javnosti, da su Hrvatsku stvarale jugoslavenske tajne agencije. Hrvatsku nije stvorila UDBA, Hrvatska je stvorena u novonastalim okolnostima u Europi, u padu komunizma, slomu totalitarnog sustava na jugoistoku Europe. Hrvatsku su stvorili njeni građani, volja njenih građana, njene akademske i crkvene elite i nadasve njeni branitelji.

Svakako da su se agenti jugoslavenske tajne policije nastojali priključiti ovom sustavu, čekali su što će biti, u njega su ušli, prihvaćeni su na paradigmi nacionalne pomirbe, ali nakon toga nisu lustrirani. Zapravo su počeli kontrolirati demokratske procese, usporavati ih i infiltrirati se u politički sustav, civilno društvo i pravosudni sustav i mi smo danas tu gdje jesmo.

Ovaj slučaj, gdje god se za njega sudilo, što god rekao sud, prvi je okidač našeg suočavanja s prošlošću što do sada nismo uspjeli, što zbog nedostatka političke volje, što zbog zapuštenog društva, javlja Nova TV.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.