Amerikanci snimaju film u Širokom Brijegu

Već treću godinu zaredom, u sklopu Mediteran Film Festivala, odvijaju se filmske radionice koje vode američki filmaši Lucy Eagleson i Tyler Gunderson, a čiji je rezultat kratki film koji će biti prikazan na otvaranju MFF-a.

Radionice su projekt koji MFF njeguje već dulji niz godina, no u sastavu mlade producentice iz Los Angelesa, Lucy Eagleson, koja je za vrijeme svog prvog posjeta radionice u Širokom Brijegu vodila i s poznatom filmskom montažerkom iz Hollywooda, Midge Costin, odvijaju se treći put.

Pogledajte galeriju fotografija sa snimanja
‘’Krenulo je s mojom mentoricom Midge Costin, koja za svoj rad ima i nominaciju za Oscara i evo ovo je treća godina da sam u Širokom Brijegu i zajedno s ekipom MFF-a iz godine u godinu radimo sve intenzivnije’’, govori za Bljesak.info Lucy, koja je Hercegovinu prvi put posjetila prije četiri godine u sklopu humanitarnog projekta u Majčinom selu u Međugorju.

Lucy je istovremeno s radom na MFF radionicama, u San Diegu, postala angažirana na projektu ‘Outside the lens’ u kojem mlade srednjoškolce podučava osnovama stvaranja filma i fotografije.

‘’Projekt ‘Outside the lens’ mi je pružio odličnu priliku da spojim svoju ljubav prema filmu i obrazovanju mladih, te je bilo savršeno kad sam to mogla složiti i sa suradnjom na ovim radionicama’’, govori mlada producentica i dodaje kako je iz godine u godinu njezin angažman ovdje veći.

Uz Lucy u Širokom Brijegu je već drugu godinu i Tyler Gunderson, voditelj Youtube space produkcije iz Los Angelesa, te šestero mladih Amerikanki koje zajedno s 21 polaznikom iz Širokog Brijega rade na stvaranju kratkog filma.

‘’U Kaliforniji sam sudjelovala u projektu ‘Outside the lens’ i tako sam dobila priliku da zajedno s kolegama dođem u vašu zemlju’’, govori za Bljesak.info jedna od polaznica ove radionice Lilly Ballinger kojoj je ovo prvo putovanje van Sjedinjenih Američkih Država. Lilly ističe kako je od svojih roditelja naslijedila talenat za pisanje te se uvijek željela okušati u radu na filmskim scenarijima što joj je MFF radionica i omogućila.

‘’U svojoj školi sam između ostalog napisala i jednu dramu, i kad se pojavila prilika za obrazovanjem i putovanjem zajedno s Lucy, od koje smo dosta čuli o ovim filmskim radionicama, bila sam presretna. Uz sve to, radionica se pokazala kao izvrsna prilika da se okušam u glumi, što nikad prije nisam radila, tako da je ovo zasigurno već sada jedno nezaboravno iskustvo’’, dodaje Lilly.

Glavna ideja ovog projekta jeste bila pomaknuti granice među mladima kao i jezične barijere, što potvrđuje i sam naziv filma ‘The bridge’, te su, kako za Bljesak.info govori Barbara Bubalo u toj namjeri, po dosadašnjim ocjenama, uveliko i uspjeli.

‘’Obzirom da su naši prijatelji došli iz Amerike željeli smo i njih ubacit što je više moguće u ovaj projekt i pomaknuti granice što se tiče samog jezika. Radimo na komediji koja govori o nerazumijevanju i imamo lik koji razumije samo hrvatski dok drugi razumije samo engleski jezik’’, govori Barbara kojoj je ovo već treća godina rada na MFF radionicama a na naš upit koliko se trud isplati, kao pravi profesionalac, odgovara: ‘’Naporno je jer smo tu od jutra do mraka, ali ako želiš završiti dobar film to tako ide’’.

Prvo su krenuli s pisanjem scenarija, pa snimanje, predprodukcija, produkcija, postprodukcija i bez obzira što je ova filmska ekipa sastavljena u relativno kratkom vremenskom roku,kako se snimanje privodi kraju, Lucy ističe da su uspjeli u svom glavnom cilju, a to je uraditi film kao poveznicu među mladima.

‘’Drago mi je da smo mogli napraviti nešto zajedničko i sama tema ‘The bridge’ , bez obzira što dolazimo iz drugog mjesta i imamo svoja iskustva, potvrđuje da se možemo složiti kao ljudi. Polaznici su sami uradili scenarij i svako od njih kao dio ekipe ima svoj posao, majstor tona, zvuk, svjetlo, montaža….te funkcioniramo odlično’’ , ponosno ističe Lucy i dodaje kako se nada da će se ekipa u ovom sastavu ponovno okupiti na radionicama u SAD-u, na čemu Mediteran Film Festival aktivno radi.

Film ‘The Bridge’ bit će prikazan, 26. kolovoza, na svečanoj ceremoniji otvaranja 16. izdanja Mediteran Film Festivala u kinu Borak u Širokom Brijegu.

(Bljesak.info | Foto: Domagoj Ledić)

2 komentara

Komentiraj: