Amerikanac štrajkajući glađu umro u egipatskom zatvoru

Državljanin Sjedinjenih Država, koji je stupio u štrajk glađu i koji je tvrdio da je nepravedno zatvoren u Egiptu, umro je u ponedjeljak nakon što je proveo šest godina iza rešetaka,

Kako je State Department priopćio u utorak, Mustafa Kassem (54), trgovac automobilskim dijelovima rođen u Egiptu, s Long Islanda u New Yorku, umro je od zastoja srca nakon štrajka glađu koji je započeo prošle godine kako bi prosvjedovao zbog nepravednog zatvaranja, priopćili su njegovi odvjetnici.

Njegova smrt u zatvoru bila je bespotrebna, tragična i mogla se izbjeći. I dalje ću dizati svijest o ljudskim pravima Amerikanaca zatočenih u Egiptu, rekao je novinarima pomoćnik državnog tajnika za pitanja Bliskog istoka David Schenker.

Kassem je bio u Kairu kako bi posjetio obitelj u kolovozu 2013. godine, kada je, kako kažu njegovi odvjetnici, greškom pritvoren u valu nasilnog rastjerivanja demonstranata u kojem je ubijeno na stotine ljudi.

Tog ljeta sigurnosne snage su nasilno rastjerivale pristalice svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija, koji potiče iz Muslimanske braće, u onome što je postalo poznato kao “masakr u Rabi”.

Kassem je razmjenjivao novac u tržnom centru u blizini kairskog Trga Rabaa al-Adawiya, kada ga je policija zaustavila i zatražila identifikacijski dokument. Kad im je pokazao američku putovnicu, policajci su ga odjednom počeli tući i priveli su ga. Pet godina su ga držali u zatvoru prije nego što su službeno podigli optužnicu.

Potom je 2018. godine u masovnom suđenju 700 optuženih, koje su organizacije za ljudska prava najoštrije osudile, Kassem osuđen na 15 godina zatvora po spornom zakonu o prosvjedima. Nakon toga je odbio jesti bilo šta osim povrća, rekli su njegovi advokati. Prošlog tjedna je prestao čak piti tečnost, prenosi AP.

Kad je predsjednik Donald Trump osigurao oslobađanje egipatsko-američke aktivistkinje za ljudska prava Aye Hijazi, koja je u Egiptu bila zatvorena tri godine zbog lažnih optužbi, Kassem je apelirao na pomoć američke administracije. Potpredsjednik Mike Pence pokrenuo je to pitanje prošle godine s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sissijem.

Smrt Kassema, koji je bolovao od dijabetesa, potaknuo je i optužbe aktivista da mu nije pružana neophodna medicinska skrb. Aktivisti kažu da su vlasti ograničile njihov pristup prijeko potrebnim lijekovima tijekom višegodišnjeg pritvora.

Kassemov slučaj podsjeća na slučaj bivšeg predsjednika Mohammeda Morsija, koji je također bio zatvoren u istom zloglasnom zatvoru Tora. Demokratski izabrani Morsi umro je prošle godine dok mu se sudilo u sudnici u Kairu, šest godina nakon njegovog svrgavanja usred masovnih protesta protiv njegove vladavine.

Američki stručnjaci nedavno su rekli da su “brutalni” zatvorski uvjeti, kao i nedavanje lijeka za dijabetes, doprinijeli Morsijevoj smrti.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.