Amerikanac proglašen nevinim nakon 37 godina provedenih u zatvoru – Jabuka.tv

Amerikanac proglašen nevinim nakon 37 godina provedenih u zatvoru

Amerikanac Robert DuBoise (55) s Floride u zatvoru je proveo 37 godina, a sada je pušten na slobodu nakon što je utvrđeno da je nevin i da nije kriv za silovanje i ubojstvo žene u mjestu Tampa za što je osuđen 1983. godine.

Fox News piše da je DuBoise cijelo vrijeme tvrdio da je nevin, ali sve nade da bude oslobođen su nestale onog trenutka kada su dokazi s njegovog suđenja uništeni kao dio rutinske procedure.

Ranije ovog mjeseca tužitelj okruga Hillsborough na Floridi je šokirao sve novim otkrićem i prokazivanjem dokaza koji ukazuju na DuBoisevu nevinost. Riječ je o nalazu liječnika iz navedenog okruga koji je sačuvao nalaze silovanja, a koji nisu korišteni tijekom suđenja.

Shodno tome, vlasti su priopćile kako je Robert DuBoise proveo 37 godina u zatvoru zbog zločina koji nije počinio. Pušten je na slobodu u četvrtak, nekoliko sati nakon što su službenici predstavili nove dramatične dokaze koji su ukazali na njegovu nevinost.

Radi se o nevjerojatnom osjećaju olakšanja. Molio sam se Bogu svaki dan za ovo, rekao je DuBoise novinarima ispred zatvora, gdje su mu se pridružile majka i sestra.

DuBoise je izdržavao doživotnu kaznu za ubojstvo 19-godišnje Barbare Grams koja je bila silovana, pretučena i ubijena dok se vraćala kući s posla.

Osuđen je na osnovu navodnog traga ugriza na vratu žrtve i svjedočenja doušnika iz zatvora. Međutim, 2020. godine je utvrđeno da taj trag nije nastao zbog ugriza i da doušnik nije vjerodostojan svjedok.

Zbog toga je sud odlučio da DuBoise treba odmah biti pušten na slobodu.

Pogrešne osude nagrizaju temelj našeg pravosudnog sustava . Ovaj čovjek je nevin u zatvoru proveo 37 godina, a pravi počinitelj nikada nije odgovarao za ovaj grozni zločin, rekao je državni odvjetnik u priopćenju za javnost.

Odvjetnica Teresa Hall navela je da je detaljno analizirala 3.500 stranica dokumenata iz navedenog slučaja. Iako je veći dio fizičkih dokaza bio uništen, uspjela je pronaći dovoljan broj onih koji su povezani sa silovanjem i zatim uraditi DNK analizu.

Tjedan dana nakon toga, utvrđeno je da DNK na mjestu zločina nije pripadao DuBoiseu.

Robert je znao da će ga DNK analiza osloboditi. Nikada nije odustao iako su mu prije više od 10 godina rekli da su biološki dokazi uništeni, kazala je Susan Friedman, pravnica iz projekta “Nevinost”.

DuBoise je naglasio kako ne želi u srcu nositi gorčinu zbog svega što se dogodilo.

Ako u srcu zadržavate mržnju i gorčinu, onda nemate mjesta ni za što drugo, kazao je DuBoise, prenosi Klix.ba.

Slučaj silovanja i ubojstva Barbare Grams ponovno je otvoren, a vlasti već imaju novog osumnjičenog.

Hall je rekla da ta osoba “trenutno ne predstavlja prijetnju javnoj sigurnosti”.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.