Amerikanac oslobođen nakon što je 18 godina proveo u zatvoru zbog ubojstva koje nije počinio

Amerikanac Sheldon Thomas (35), koji je u zatvoru proveo skoro 19 godina zbog ubojstva, oslobođen je u petak nakon što je otkriveno da su detektivi naveli svjedoka da identificiraju pogrešnu osobu.

Thomasu, koji je osuđen za ubojstvo 14-godišnjeg dječaka na Badnju večer 2004. u New Yorku, presuda je poništena, godinama nakon što ga je očevidac identificirao na osnovu pogrešne fotografije, izjavio je okružni tužilac u Brooklynu Eric Gonzalez, prenosi CNN.

Thomas je imao samo 17 godina kada je uhićen i optužen za ubojstvo, pokazuju sudski zapisnici. Njegovo oslobađanje od krivice uslijedilo je nakon opsežne istrage koju je provela Jedinica za poništavanje osuda tužilaštva u Brooklynu, navodi ured tužitelja.

Gonzalez je rekao da je slučaj protiv Thomasa od samog početka kompromitiran teškim greškama i nedostatkom vjerojatnog razloga za hapšenje. On je i dalje bio lišen svojih prava, kada je tužilaštvo nastavilo raditi na slučaju čak i nakon što je otkrivena pogrešna identifikacija, što je njegovu osudu učinilo “suštinski nepravednom”.

Thomas je bio jedan od trojice navodnih članova bande optuženih za ubojstvo tinejdžera i ranjavanje još jedne osobe. Tokom pretresnog ročišta 2006. godine, inspektor koji je radio na ovom slučaju je tokom unakrsnog ispitivanja priznao da je koristio fotografiju pogrešnog Sheldona Thomasa, kao i da je lažno svjedočio, rekao je Gonzalez.

Drugi detektiv je rekao da im je Thomas rekao da on nije čovjek na fotografiji, prema kancelariji tužitelja. Tada je sudac rekao da još uvijek postoji vjerojatan razlog zbog anonimnih dojava, dodajući da fotografija podsjeća na Thomasa, iako je druga osoba.

Od 2014. godine rad Jedinice rezultirao je ukidanjem 34 osuđujuće presude. Trenutno je 50 otvorenih istraga, prema portparolu kancelarije tužitelja.

Moramo nastojati da osiguramo pravičnost i integritet u svakom slučaju i imamo hrabrosti da ispravimo greške iz prošlosti, istakao je Gonzalez.

(www.jabuka.tv | Foto: Twitter)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.