Amerika oštro upozorila Dodika

Američko veleposlanstvo u BiH oštro je u petak upozorilo čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika da bi njegovo inzistiranje na donošenju posebnog zakona po kojemu bi Republika Srpska provodila izbore ili se pak pokušala odcijepiti predstavljalo otvoreno kršenje Daytona, na što će SAD sigurno reagirati.

Dodik je ranije najavio kako će RS do 20. travnja donijeti svoj izborni zakon ukoliko prije toga ne budu poništene tehničke izmjene izbornog zakona što ih je nametnuo visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt. U četvrtak je, nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, najavio kako će se RS proglasiti samostalnost ukoliko u Ujedinjenim narodima bude usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Veleposlanstvo SAD na to je u petak reagiralo posebnom izjavom u kojoj se navodi kako bilo kakvi izbori provedeni po protuustavnom, “paralelnom izbornom sustavu” ne bi imali legitimitet, a oni koji sudjeluju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protuustavnim i antidejtonskim djelovanjem.

Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne odgovoriti na antidejtonske akcije lokalnih aktera te da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto, stoji u izjavi.

Istaknuto je kako Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on provodi svoju secesionističku agendu “i gura BiH prema sukobu”, jer je svaki pokušaj odcjepljenja entiteta ili bilo koje druge administrativne jedinice antidejtonsko djelovanje koje se neće tolerirati.

RS je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio države, ali ni RS ni Federacija BiH ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo entitetu ili bilo kojoj drugoj jedinici na odcjepljenje, stoji u izjavi objavljenoj na društvenoj mreži X.

Dodik je pod sankcijama SAD još od 2017. i te su mu kaznene mjere uvedene dva puta, jednom zbog podrivanja Daytona, a drugi put zbog korupcije, piše Hina.

Na popis sankcioniranih osoba SAD su naknadno uvrstile i njegovu kći Goricu te sina Igora.

Svima su sada banke u BiH, zbog opasnosti da i same budu sankcionirane ako s njima posluju, ugasile privatne i poslovne račune pa oni sada ne mogu primati plaće, tražiti kredite ili dobiti kreditne kartice.

Pod američkim su sankcijama i svi najbliži Dodikovi politički suradnici, odnosno cijeli politički vrh RS pa svi imaju iste probleme kao i Dodik.

Sankcijama protiv nekih od njih pridružila se i Velika Britanija, dok je Njemačka suspendirala razvojne projekte koje je planirala provesti u RS i financirati ih.

(www.jabuka.tv | Foto: Milorad Dodik/Twitter)

7 komentara

  • A sto to Dodik radi da bosnjaci ne rade. Ovi Srbiju i okupljaju srbe sa obe strane granice a ovi okupljaju kao bosnjake regije. Sve isto. Ono sto su srbi uzurpirali hrvatima i bosnjacima u RS to rade bosnjaci hrvatima i srbima u Federaciji. Znaci samo hrvati puse…

  • Sad se jasno vidi Dodik će sebe i oko sebe kao i komplet RS dovesti u bezizlaznu situaciju da će sve na kraju biti u blokadi.
    Srpski narod u Rsu nikako da otvori oči da progledaju da im više Dodik ne baca prašinu u oči da ga se riješe.

  • Genocidnu mu upostavili, ali mu zato oduzeli za njihovu geopolitiku “sveto Kosovo”. Hrvatima pritili pred Banja Lukom, genocid na Bosnjacima i etnicko ciscenje nad Hrvatima dopustili. A, sada im Milance neplese Uzicko kolo, kad oni sviraju. Najvece zlo covicanstva sidi preko oceana.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.