Američki startup izradio uređaj za otključavanje novijih iPhonea

Američki startup Grayshift policijskim je postrojbama i istražiteljima u SAD-u počeo prodavati uređaj pod nazivom GrayKey. Ova se “kutijica” veličine oko 10×10 centimetara prodaje po cijeni od 15 i 30 tisuća dolara. Naizgled bezopasna kutija s tek dva Lightning kabela i jednim LED indikatorom služi, ako je vjerovati medijima koji su cijelu priču istražili, za otključavanje enkripcijom zaključanih iPhonea novije generacije – sve do iPhonea X.

Appleov pristup u slučajevima kada su se na iPhoneima nalazili ključni podaci u kriminalističkim istragama (npr. slučaj u San Bernardinu) do sada je bio da nikome ne pomažu u otključavanju uređaja – a u više su navrata zbog toga došli i u sukobe s FBI-jem. Sam Tim Cook izjavio je kako bi izrada softvera koji može provaliti zaštitu iOS-a bio “rak” i da se na taj potez u Appleu neće odlučiti.

Međutim, jedan njihov bivši sigurnosni stručnjak koji sada radi za Grayshift očito je pripomogao da sustav za otključavanje uređaja izradi netko drugi. GrayKey je u stanju (navodno brute-force napadom) otključati enkripciju s iOS-a 10 i 11, a radi na svim najnovijim iPhoneima. Iz njih može izvući sve pohranjene podatke i dati ih na uvid istražiteljima i policiji.

Startup za uređaj koji se spaja na Internet i omogućava do 300 otključavanja traži 15.000 dolara, dok offline inačica s beskonačnom mogućnošću otključavanja košta 30.000 dolara. U slučajevima kad je iPhone zaključan četveroznamenkastim PIN-om moguće ga je otključati za oko 2 sata, dok je vrijeme probijanja šesteroznamenkastog PIN-a 3 dana ili duže.

Interes su već pokazale policije diljem SAD-a, kao i Tajna služba, State Department, i ostale sigurnosne i obavještajne službe, dok iz FBI-ja, koji ima oko 7.800 iPhonea koje žele otključati, nisu htjeli potvrditi jesu li već kupili koji primjerak.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.