Američki senatori raspravljali o BiH: Glavna prepreka je Milorad Dodik

Sjedinjene Američke Države moraju istovremeno rješavati pitanje Srbije i Kosova te Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina ne smije biti ostavljena po strani dok se rješava ovo pitanje, čulo se na saslušanju pred podkomitetom za Europu i regionalno-sigurnosnu suradnju Komiteta za vanjske poslove američkog Senata.

Pred senatorima su se u dva odvojena panela našli posebni izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer te analitičar CEPA Janusz Bugajski i profesorica Majda Ruge sa Univerziteta Johns Hopkins u Washingtonu.

Kada se radi o Bosni i Hercegovini, podržavamo napore za postizanjem sporazuma ili kompromisa koji omogućava formiranje vlasti na svim razinama, kao i podnošenje bosanskohercegovačkog ANP-a NATO-u. I dalje nalazimo razočaravajuim vodstvo kako na entitetskoj, tako i na državnoj razini koje se ponaša parohijalno, nacionalistički i podložno riziku, radeći malo kako bi pomogli običnim građanima.

Kako se nova generacija političkih lidera pojavila na županijskoj i općinskoj razini, posebno u Županiji Sarajevo, ima razloga za nadati se. I dalje smo optimistični da Bosna i Hercegovina može uspjeti, i kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje, kazao je u uvodnom obraćanju senatorima Palmer, prenosi N1.

Matthew Palmer

U raspravi koja se povela o stanju u Bosni i Hercegovini, demokratska senatorica Jeanne Shaheen željela je znati kako se stvari razvijaju na terenu po pitanju vlasti u Bosni i Hercegovini. Palmer je iznio mišljenje o članu Presjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku.

U prošlosti smo imali nekoliko pokušaja reformi, ali stvari se odvijaju sporo, navest ću nekoliko primjera – Travanjski paket i Butmirski razgovori. Oni koji blokiraju promjene su oni koji imaju najviše interesa od ovakvog stanja na Balkanu.

Moram istaknuti da je recimo izborna reforma vrlo važna kada je u pitanju popravljanje situacije u BiH.

Pokušavamo izvršiti pritisak da se formira Vijeće ministara i da se pošalje ANP, glavna prepreka tome je Milorad Dodik koji blokira sve što bi dovelo do napretka. ANP nije članstvo u NATO-u nego je proces reformi. Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini, kazao je Palmer i još jednom ponovio kako je primjer vlasti u Županiji Sarajevo primijer na koji se trebaju svi ugledati.

Ugledni američki analitičar i poznavatelj Balkana Janusz Bugajski pak smatra da, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, SAD mora ozbiljno razmisliti o imenovanju posebnog izaslanika za BiH koji bi se detaljno posvetio stanju i rješavanju problema.

BiH nije multietnička zemlja, već je udruženje etničkih feuditeta u kojem nacionalističke stranke održavaju status quo kako bi zaštitile svoje plijenove i mreže patronata. Bosna i Hercegovina nema efikasnu središnju vlast, srpski entitet uporno prijeti odcjepljenjem, hrvatski nacionalisti sve više zahtijevaju treći entitet, a Bošnjaci u sredini zaokupljeni frustracijama.

Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik zaprijetio je da će torpedirati brojne reforme na državnoj razini, uključujući formiranje zajedničkih oružanih snaga, državnog suda i policijske agencije, dok je dovodio u pitanje druge nadležnosti koje su sa dva entiteta prenesene na državnu razinu. U ovom ozračju paralize države, srpski entitet neprestano se kretao od autonomije ka suverenitetu i njegovi su vođe, uz financijsku i političku podršku Moskve, podigli izglede za razdvajanje i ujedinjenje sa Srbijom. Ovo je primamilo neke političare bosanskih Hrvata da zatraže treći entitet i podjelu Bosanske federacije. U međuvremenu, bošnjački muslimanski čelnici upozorili su na novi rat, jer su opredijeljeni za obranu teritorijalnog i ustavnog integriteta Bosne, istaknuo je Bugajski.

Janusz Bugajski

Slično mišljenje je ponudila i profesorica Sveučilišta Johns Hopskins Majda Ruge koja je na svjedočenje pred Senatom došla iz posjeta regiji.

Prebrzi napredak i bez pune koordinacije s europskim saveznicima dovodi u opasnost temeljne politike i principe koje podržavaju uzastopne američke administracije obje strane: održavanje teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica i dalje je presudno za stabilnost regijie. Bilo koji pristup koji uključuje promjene granica rizikuje da proizvede nenamjerene posljedice. Čak je i puki razgovor o takvoj mogućnosti američkih dužnosnika opasan jer potiče one koji promoviraju programe secesije kao što su Milorad Dodik i Republika Srpska.

U tom kontekstu, želim podsjetiti ovaj odbor da širom regije najvažniji uzrok političke nestabilnosti nisu etničke tenzije. Nedavno istraživanje javnog mnijenja, provedeno u Međunarodnom republikanskom institutu, pokazalo je da više od 50 posto građana u svim etničkim grupama u BiH identificira organizirani kriminal kao sigurnosnu prijetnju broj jedan, a ne pripadnike drugih etničkih grupa, navela je Ruge.

Svi govornici su se suglasili da SAD u narednom periodu mora predano raditi kako bi se riješilo pitanje otvaranja pregovora između EU i Sjeverne Makedonije i Albanije o pridruživanju, a koji su blokirani zbog negodovanja Francuske i Nizozemske.

Kada su u pitanju pregovori Srbije i Kosova, istaknuto je da je neophodno da se ubrzaju i da se obje strane iskreno vrate pregovaranju o pitanjima koja stoje već dugo na stolu.

Zajednička je ocjena da je dobro što je Sjeverna Makedonija dobila zeleno svjetlo od američkog Senata za ratifikaciju članstva u NATO-u, što će dodatno doprinijeti stabilnosti u regiji.

Bugajski i Ruge su pozvali američku administraciju i političare da budu još prisutniji u regiji Zapadnog Balkana kako bi zajedno s drugim saveznicima mogli biti jasna protuteža aktivnostima Rusije, Kine i Turske koji imaju različite interese i uticaje u regiji Zapadnog Balkana.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.