Američki Kongres stopira Facebookovu kriptovalutu

Facebook je službeno predstavio svoju kriptovalutu pod nazivom Libra, koju radi Facebookova podružnica Calibra, koja će se koristiti za plaćanja putem Facebookovih aplikacija i WhatsAppa, a u uporabu bi trebala krenuti 2020. godine.

Samo nekoliko sati nakon te objave, dužnosnici američke vlade i Kongresa SAD-a traže od Facebooka odgodu lansiranja Libre sve dok Kongres ne ispita projekt.

Predsjednica Odbora za financijske usluge Maxine Water izjavila je kako zahtijeva od Facebooka moratorij na bilo kakve dalje korake oko razvoja kriptovalute sve dok Kongres i regulatorne agencije ne dobiju priliku ispitati čitav projekt, jer kako kaže, Facebook iza sebe ima “problematičnu prošlost”, čime očito aludira na poznate slučajeve neovlaštenog korištenja (i prodaje) privatnih podataka korisnika, zbog čega je i šef najveće društvene mreže Mark Zuckerberg nedavno morao odgovarati na pitanja kongresnika.

Američki senator Sherrod Brown iz senatskog Odbora za nadzor bankarskog sustava također kaže kako si ne smiju dopustiti taj rizik da se Facebooku omogući pokretanje kriptovalute bez detaljne provjere, piše Vidi.hr.

Ovo ne znači da je Vlada SAD-a generalno protiv Facebookove kriptovalute, ali nam se čini da žele malo zavlačiti Zuckerberga i ekipu sve dok im se ne razjasni kakve bi utjecaje Libra mogla imati na američku ekonomiju, porezni sustav i dakako američke banke.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.