Ambulante pune zbog respiratornih virusa, djeca najviše podložna

Akutne respiratorne infekcije ovih dana pune ambulante domova zdravlja širom BiH.

Liječnici ističu da su infekcijama posebno podložna djeca, koja su i glavni prenositelji. Uz to, sve češće se može čuti i termin ”produženi” ili prolongirani Covid.

Sezona akutnih respiratornih infekcija je u punom jeku što pokazuju i podaci liječnika. Skoro svakodnevno pacijenti se javljaju s istom simptomatologijom, a najpodložniji su oni najmlađi.

Djeca u vrtiću, u jaslicama, u školama su u najvećem postotku naši pacijenti ovih dana, odrasli slabo dolaze, imaju jači imunitet, pa bolje podnose. Uglavnom su to infekcije lakše razine, blage respiratorne, praćene curenjem nosa, kašljanjem, pojašnjava za BHRT specijalistica obiteljske medicine dr. Dijana Dukić.

Kako ističe infektologinja Aleksandra Radojčić, trenutno je aktualno najmanje 150 virusnih infekcija, ne računajući gripu.

Očekujemo da počne i gripa polovinom siječnja, vrlo je teško bilo koju infekciju razlikovati jednu od druge, ali u suštini gripa ima specifičnu kliničku sliku, Covid sliči na sve druge, ali u radi se brzi test ili PCR, ističe Radojčić za BHRT.

S druge strane, pandemija koronavirusa ostavila je posljedice na zdravlje ljudi, pa se sve češće pominje i termin ”produženi” Covid.

Liječnici ističu da je glavna prevencija jak imunitet. Ako do infekcije ipak dođe, neophodno je strogo mirovanje i unošenje većih količina tekućine, bez posezanja za antibioticima.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Kriza je nastupila,velika za postena covjeka koji nije partijas..sve skupo place iste,samo ratni profiteri dobro zive ,udbasi ….nema dobra ovdje bar zasad nema …
    Cuvajmo zivotinje jer su nam oni jedini istinski prijatelji 🐈🙏

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.