Amazon nadmašio Microsoft na burzama

Amazon je nadmašio Microsoft na listi najvrjednijih kompanija Sjedinjenih Američkih Država čijim se dionicama javno trguje, pošto su previranja na burzama dovela do promjene na listi američkih korporacija.

Promjena na vrhu dogodila se nakon što su dionice Amazona porasle tri posto i podigle tržišnu vrijednost giganta internet trgovine na 797 milijardi dolara. Dionice Microsofta su porasle za manje od jedan posto, čime je tržišna vrijednost proizvođača softwarea 784 milijardi dolara.

Time je Amazon prvi put najvrjednija američka kompanija s dionicama na burzi, a i okončan je kratki povratak Microsofta na vrh, kada je nadmašio Apple u studenom.

Previranja su izazvana zabrinutošću da će trgovinski rat Trumpove administracije s Kinom i podizanje referentnih kamata usporiti svjetsko gospodarstvo. Ako se to dogodi, vjerovatno će se usporiti rast kompanija iz tehnološkoga sektora i drugih grana industrije koje veliki dio prihoda imaju izvan SAD-a.

To je jedan od razloga zašto su mnoge dionice tehnoloških kompanija daleko ispod svojih rekorda.

Amazon je, na primjer, 21 posto ispod rekorda iz rujna, kada je njegova kapitalna vrijednost bila iznad 1.000 milijardi dolara.

Apple je tada vrijedio još više, ali su njegove dionice izgubile 37 posto vrijednosti od listopada, odnosno oko 400 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Apple je potvrdio neke od najgorih strahova investitora kada je prošlog tjedna upozorio na razočaravajuću potražnju za iPhoneima, posebno u Kini, zbog čega su prihodi u posljednjem tromjesečju daleko manji od projekcija uprave i analitičara, javljaju agencije, a prenosi Al Jazeera.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.