Aluminij se sastaje s novim investitorima

Aluminij Mostar
Predstavnici mostarskog Aluminija u ponedjeljak su održali sastanak s predstavnicima dvije elektroprivrede, HZHB i BiH, kako bi pokušali pronaći model suradnje koji bi omogućio preživljavanje mostarskoj kompaniji s dugom većim od 400 milijuna maraka.

Kako doznaje Dnevni list, sastanak je bio korektan i konstruktivan, a naravno, naglasak je bio na cijenama električne energije na tržištu koje su preskupe i po njima se Aluminij jednostavno ne može izvući iz dubioze.

S obzirom da Aluminij nema vremena za “trošit”, već sutra će se održati zajednički sastanak s investitorima koji su spremni uložiti veliku financijsku injekciju u mostarsku kompaniju pod uvjetom da se pronađe neko dugoročno rješenje za cijenu i opskrbu električnom energijom.

Riječ je o konzorciju koji predvodi švicarski gigant Glencore, a u kojem su još hrvatski PPD, širokobriješki FEAL i mostarski SiK. Navodno je taj konzorcij spreman uložiti 500 milijuna eura u mostarsku kompaniju.

Ukoliko sutrašnji sastanak ponudi neke konkretnije planove za izlaz iz krize Aluminij bi mogao zaploviti u nešto mirnije vode koje bi ga odvele u privatizaciju umjesto u stečaj.

Ono što je jasno jeste da će dogovor oko električne energije, odnosno dugoročni ugovor kojem bi jamac bila Vlada FBiH, biti ključan za budućnost Aluminija, jer čak ni veliki investitori poput Glencorea neće ulaziti u ‘igru’ bez riješenog problema struje.

Istina, Elektroprivreda HZHB već dugo “vuče” Aluminij, od mostarske kompanije potražuje oko 280 milijuna maraka i pitanje je koliko se može dodatno izložiti riziku. No, dugoročno gledano, ta “investicija” bi se uz dobro proveden proces privatizacije i plan ulaganja u Aluminij, za 2-3 godine mogla isplatiti i EP HZHB. Barem se u kuloarima može čuti takav stav stručnjaka.

Za EP BiH s druge strane može biti nezgodno ukoliko EU uvede “carbon tax” na bh. struju pa čak i na prodaju proizvoda napravljenih na temelju električne energije iz uglja. No, sve su to zasad stavke koje se nalaze u rubrici “nepoznato”. Ostaje sačekati srijedu i sastanak vlasnika, Uprave, “strujara” i investitora. Možda za jednim stolom ipak pronađu svjetlo na kraju tunela.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Einsteinu nisi ti svjestan šta tražiš. Zatvori Aluminij i Hercegovina postaje Uganda. Toliko ljudi prima plaću u Aluminiju i toliko obitelji ovisi o tom poduzeću. Ako se “žlibina” zatvori onda tisuće i tisuće osoba ostaju bez primanja, pada i onako nizak standard života u Hercegovini, pada opća potrošnja a time padaju sva ostala poduzeća u široj okolici i ne možemo ni zamisliti kakav bi nered nastao.

   • Pajdo ne s.e.r.i….2500-3000km
    pa na vise imaju placu svi, a 10% ih radi, 90% se hladi…dakle il’ privatiziran Aluminij il’ ga gasi…dosta ih vise, zbog tih i takvih privilegiranih sve ode u 3pm (il’ u Njemacku, na isto ti ga dodje)

    • Navedeni postotak nije relevantan, ne znam iz koje si kafane to preuzeo, radi se otprilike pola-pola. Bi li ti radi te polovice socijalnih slučajeva zatvorio cijelo poduzeće pa da ovih 50% pravih i vrijednih radnika izgubi posao? čuj “dosta ih više” 🤦🏻‍♂️
     Samo i jedino privatizacija. Samo nije investitor glup pa da preuzme tehnološki višak i pola milijarde duga sam na sebe…. i tu će biti jada.

 • Novi investitor će tražit struju 34 €/MWh i ugovor na 5 godina sa jamčenom strujom, naravno to bi im dao samo neko apsolutno lud, jer bi se sav gubitak prenio na elektroprivrede a ovi bi našli načina da rade u plusu. Federacija bi izgubila oko 500-600 miliona KM kroz 5 godina. Naravno ovo se može dogovoriti, trebaju gospoda iz Glencora ponijeti jedno 10 miliona eura za mito i sve će se brzo riješiti ko uvijek u nas.
  Ko ugasi pizda

 • Stvarno vise je to dosadilo slusat.Prvo nek se spusti cijena el.energije pa drugo nek ovi veliki sto su pokrali vrate nazad pa trece nek al.uzme svicarac itd.Vidice se tek tad rezultati jer jadni obicni radnici rade vise nego ikad.A ne govorit kolike su im place.Obicnim radnicima u proizvodnji bi trebale bit i duplo vece kako im je radit.Nemaju ni osnovni uvjeta.Nek svatko proba kako je dole radit pa nek se onda javi.Uzas znam iz iskustva.Otrovi najveci vrucina prasina itd.Zato dizem kapu svakom tko radi u proizvodnji.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.