Alkoholizam mladih: Društveni problem s kojim se treba suočiti

Svake godine u Pedijatrijskoj klinici u Ljubljani prime oko stotinu djece zbog alkoholne intoksikacije, a najmlađi pacijent kojega su do sada imali bila je djevojčica stara samo 9 godina, dovedena već u jutarnjim satima u besvjesnom stanju, iznio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Ljubljani direktor te bolnice Rajko Kenda.

“Ovdje primamo samo maloljetne pacijente, a kod nas završi vjerojatno samo trećina onih kojima je zbog alkohola stvarno potrebna pomoć”, rekao je Kenda, dodajući da je najviše onih koji alkoholizirani završe u bolnici zbog ispumpavanja želuca nakon masovnih zabava i koncerata. Nakon jedne takve masovne zabave na klinici je prije dvije godine završilo 16 maloljetnika.

Roditelji ne vjeruju liječnicima

“Uživanje alkohola kod maloljetnika je problem koji roditelji nikako ne bi smjeli podcjenjivati”, kazao je Kenda, dodavši da imaju i slučajeva kad im roditelji koji dođu po djecu koja su završila kao hitni slučajevi jednostavno kažu da su se djeca samo zabavljala i da liječnici od svega nepotrebno “rade cirkus”.

Liječnik Kenda istaknuo je da alkoholiziranost mladih jest društveni problem s kojim se treba suočiti, no da su roditelji najodgovorniji za ponašanje svoje djece, javlja Fena.

“To su njihova djeca i dužni su ih dovesti zdrave do njihove odrasle dobi”, dodao je Kenda pozvavši roditelje da i sami budu uzor svojoj djeci kad je riječ o konzumaciji alkohola.

Psihoterapeut Vilijem Ščuka, koji se niz godina bavi problemom ovisnosti kod mladih, pripisao je čestu alkoholiziranost maloljetnika njihovoj društvenoj otuđenosti. “Otuđenost je danas vrlo moderna, a mladi je trebaju jer se teško suočavaju sa problemima današnjice”, rekao je Ščuka.

Alkohol u BiH mladima lako dostupan

Problem alkoholizma kod mladih ljudi aktualan je u BiH. Naime, prema provedenom istraživanju u BiH 61 posto mladih konzumira alkohol. Ono što svakako utječe na širenje alkoholizma u BiH je činjenica kako je maloljetnicima u BiH alkohol lako dostupan.

Nedavno istraživanje je također pokazalo kako BiH građani najviše piju žestoka pića, zatim vino, dok će se za pivo odlučiti najmanji broj građana.

Ovo istraživanje predočeno je na karti koju je napravila web stranica “Ghost in the Data” koristeći podatke Svjetske zdravstvene organizacije. Na karti je predočeno koliko alkohola se tijekom tjedna popije u svijetu.

(Bljesak.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.