Alimentaciju u BiH ne plaća 70 posto roditelja, reakcija države izostala

Zbog problema u vezi s naplatom alimentacije i nepoštivanja sudskih presuda, jednoroditeljske obitelji i samohrani roditelji često žive na rubu egzistencije.

Bez podrške institucija i društva svakodnevno vode borbu za svoje dijete i jedna su od najugroženijih socijalnih populacija u BiH koje država ne prepoznaje kao ranjive kategorije.

Briga o djeci

Dokaz za to je istraživanje Udruge samohranih roditelja “Ponos” iz Banje Luke, a podaci do kojih su došli su zaista poražavajući. Naime, čak 70 posto roditelja ne plaća alimentaciju, oko 20 posto njih je plaća povremeno, dok samo 6,9 posto roditelja redovito plaća alimentaciju svojoj djeci.

Iako je neplaćanje alimentacije kazneno djelo, vrlo je lako eskivirati, što je zapravo propust države i nadležnih tijela. Zakonska zastupnica ove udruge i samohrana majka Dijana Miljatović je za Interview.ba objasnila kako je ovo istraživanje rađeno uz pomoć Helsinškog parlamenta, a projekt je trajao četiri mjeseca.

Tada smo anketirali oko 450 roditelja u Banjoj Luci, Prijedoru i Ljubiji i došli smo do poražavajućih podataka, rekla je Miljatović i dodala da smatra kako se situacija do danas ipak nije mnogo promijenila kada su u pitanju ovi podaci, iako je istraživanje rađeno prije osam godina.

Udruga samohranih roditelja “Ponos” već devet godina bori se za uvođenje alimentacijskog fonda i učinkovitog sustava naplate alimentacije u BiH. Međutim, do osnivanja fondova, kako u Republici Srpskoj, tako i u FBiH, još uvijek nije došlo.

Ovakvi fondovi bi u slučaju neplaćanja alimentacije preuzimali brigu o djeci za koju je to potrebno, a zatim svoja potraživanja naplaćivali izravno od roditelja, piše Večernji.ba.

Kazneno djelo

Iznos alimentacije mizeran je u odnosu na potrebe djeteta i realne troškove, ipak plaćanje tog iznosa lako je izbjeći. Neplaćanje alimentacije je kazneno djelo, ali je zbog velikog broja neprijavljenih radnika i sive ekonomije lako izbjeći plaćanje.

Čak i ako ja donesem fotografije kojima potvrđujem da, naprimjer, otac koji ne plaća alimentaciju radi kao konobar, sud tu ne može ništa, kažu odvjetnici.

(www.jabuka.tv) 


3 komentara

 • Ajmo sad realno-svakako bi trebalo placati jer ipak je to i tvoje djete! Al isto tako i provjeravati na sto majke trose tu alimentaciju jer cesto ona ne ode na dijete!

  1
  1
 • Evo mala prica—Moj susjed preselio u Hr a odrekao se Bih! Razveo se a bivsa mu nije dozvoljavala vidjanje ni kontakt s djetetom.On prestaje placati alimentaciju.
  Ona drzavljanka Bih znaci sa Hr nema veze,tuzi ga preko nekih zenskih udruga besplatno u Hr za lovu i naravno dobije presudu da on ide u zatvor zbog neplacanja a slao joj na ruke!
  Tuzio se na nevidjanje djeteta na x mjesta i nitko nista nije poduzeo! To sto je djete steklo dojam da tatu nije briga za njega nikome nije bio problem.!
  A mama se od tada udala i rastala jos dva puta!
  I koja je onda poanta- Care samo pare!

 • Mogu otvorit racun na ime diteta, nivac uplacivat, pa tek kad napuni 20. more novac dobit. Pisati pisma morete! Svaki dan, tjedan! Voditi dnevnik! Zamoliti rodbinu da ih uslika, to samo ako matere nedaju blizu caci!! Neka upamte i stave u svoju ludaru sve koje i koji ne dozvoljavaju da vide svoje dite, doce dan kace oni sve zaznat, a onda su one gubitniki!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.