Alarmantna situacija: Kockara sve više, a nema im tko pomoći

Prvi stručni skup o bihevioralnim ovisnostima “Uspostava i jačanje sustava podrške osobama koje nekontrolirano kockaju”, održan je u ponedjeljak u Sarajevu u organizaciji Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Univerziteta u Tuzli – Odsjek poremećaji u ponašanju, pod pokroviteljstvom Lutrije BiH i uz podršku Federalnog ministrstva zdravstva.

Prema riječima voditeljice odsjeka ovog fakulteta Melihe Bijedić, na prostoru BiH do sada nisu organizirane aktivnosti ove vrste u cilju promocije preventivnog djelovanja ovisnosti kockanja, niti se do sada govorilo o sustavnom pristupu rješavanju ovoga rastućeg problema.

Prethodnih godina u suradnji s Lutrijom BiH provodili smo istraživanja, a nakon dobivenih pokazatelja krenuli smo u aktivnost implementiranja “help linea” za osobe koje imaju probleme s patološkim kockanjem. Utvrdili smo da nemamo sustav podrške tretmana za osobe koje koji imaju problema s patološkim kockanjem na području Federacije BiH, kazala je Bijedić.

Na ovom skupu je okupljena stručna javnost i akademska zajednica, a Bijedić najavljuje da će analizirati trenutnu situaciju i utvrditi koji su to resursi koji se mogu iskoristiti i prioriteti za daljnje aktivnosti na uspostavi sustava kompletne podrške i uspostave preventivnog programa.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kaže da ovaj problem još nije prepoznat u društvu.

Podaci s kojim se već sada raspolaže su prilično alarmantni. Svjesni smo sve većeg udjela građana BiH u kockanju i igrama na sreću. To nas tjera na preventivne aktivnosti, da razmislimo o svim društvenim mjerama, politikama i zakonodavstvu, da učinimo znatno više, pogotovo u pogledu mlađe populacije, jer kockanje je i dijagnostički poremećaj. To značajno utječe i na obitelj i društvo. Današnji skup je početak neke društvene akcije, istaknuo je Čerkez.

Na skupu je naglašeno da je važno senzibilizirati javnost o prisutnosti i ozbiljnosti problema kockanja, poticati istraživanja etiologije, prevencije i učinkovitosti tretmana te educiranje stručnjaka, kao i razmjenu iskustava.

(Fena)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.