Aktivisti otkrili da medicinski otpad SKB Mostar komunalna poduzeća bacaju na divlje deponije | Jabuka.tv

Aktivisti otkrili da medicinski otpad SKB Mostar komunalna poduzeća bacaju na divlje deponije

Mostarska komunalna priče se nastavlja.

Aktivisti Građanske inicijative “Jer me se tiče” otkrili su kako komunalna preduzeća medicinski otpad odlažu na divlje deponije, a on je ranije odlagan na deponiju Uborak.

Aktivista Fuad Hujdur napisao je kako su pratili šta će se desiti s medicinskim otpadom iz kruga SKB Mostar.

Brzom intervencijom ipak smo našli gdje je odloženo medicinsko smeće bolnice Bijeli Brijeg. Nije u Tuzlu, lokacija je opet do Neretve. Zovnuli smo inspekciju koja je izašla na lice mjesta, vlasnik prostora možda i prevaren, želio je da pomogne da se ukloni komunalni otpad. Zatrpali su ga zemljom za jako kratko vrijeme, ali smo uspjeli prozentat planove, napisao je Hujdur.

U Građanskoj inicijativi “Jer me se tiče”, koji su u ranijem periodu blokirali dovoz komunalnog otpada na deponiju uborak ovo je dokaz da je medicinski otpad ranije deponiran na ovoj deponiji koja za to nije predviđena.

Iako su nas uvjeravali kako se na deponiju nije odlagao bolnički i medicinski otpad, već na za to predviđena mjesta, postavljali smo logična pitanja: ukoliko je to istina, kako je moguće da 15 dana bolnički otpad bude ispred ustanova u kontejnerima, a sve to nakon blokade dovoza otpada na deponiju. Sada postavljamo pitanje: ukoliko postoji još neko ko vjeruje u to da medicinski i bolnički otpad godinama nije odlagan na deponiju, da li su onda ovo “predviđena mjesta” na koja se odlagao godinama, što bi bila još veća katastrofa, kazali su.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Svugdi je to privatni interes, privatnicima kupe vake aktiviste za par stoja maraka, oni prave galamu, viču deru se, a onda iskoči neka firma pod pokroviteljstvom HDZ, ponudi se kao spasitelj i uzme za to veliku lovu. Sve su to šuplje priče, nešto se u ovoj državi radi kako treba samo ako će se neko od guzonja na toj rađi dobro ubrat, i uzimati godišnju rentu. A to što smo se mi radi tih aktivista mogli popušit epidemije, a postigli nisu ništa. Uborak je zatvoren 2014.godine, nova sanitarni deponija veličine Uborka je oko 20 miliona eura.

  • tko treba da snosi posljedice i gdje se goni medicinski otpad krivac na stup srama i neka ne radi ono što nije sposoban

Komentiraj: