Aktivisti objavili snimku s migrantima u kavezima, iz Granične policije tvrde da je sve po EU standardima

Aktivisti neformalne organizacije Are You Syrious objavili su snimku koji je nastala kod Trebinja, a na njoj su prikazane metalni kavezi u kojima je smješteno nekoliko osoba.

Video je nastao na GP Klobuk, a u kavezima – kako tvrde aktivisti, su prikazane dvije obitelji iz Iraka; sedam odraslih i petero djece, piše N1.

Jedan od aktivista koji je razgovarao s novinarima je kazao da nadležne osobe iz BiH s ovog područja vraćaju migrante preko granice u Crnu Goru bez dozvole da apliciraju za azil. Kazao je da taj postupak nije u skladu s domaćim i međunarodnim zakonima.

Navodi su provjereni i u Graničnoj policiji iz koje su kazali da je sva procedura u skladu s EU standardima.

Oni su noć proveli u prostorijama GP Trebinje na zatvorenom, nakon čega su dovezeni na MGP Klobuk i smješteni u prostoriju za zadržavanje koja je usklađena s EU standardima. Proveli su vremena onoliko koliko je trebalo pripadnicima MUP-a Crne Gore da ih dođu preuzeti, otprilike sat ili dva, navode iz GP BiH.

Navedeno je i da je riječ o tzv. klimatiziranim prostorijama za zadržavanje u kojima zadržani migranti imaju osigurane higijenske uvjete, dnevnu svjetlost te su pod video nadzorom.

Prostorije su izgrađene u sklopu MGP Klobuk koji je montažni objekat, projektovan i izgrađen sredstvima EU, a kako montažni objekt nema zidova prostorije su pregrađene metalnim šipkama te kako navode migranti nisu bili zaključani.

U odgovoru na upit novinara N1 priopćeno je da se navedene prostorije koriste za zadržavanja do šest sati, a ovi migranti nisu proveli toliko vremena.

BiH: Migranti u kavezima

Posredstvom aktivista neformalne organizacije Are You Syrious, Glas Amerike došao je u posjed video materijala, navodno snimljenog danas u blizini Trebinja. Video pokazuje metalne kaveze u čijoj unutrašnjosti je nekoliko osoba.Originally published at – https://ba.voanews.com/a/bih-migranti-u-kavezima/4886022.html

Posted by Glas Amerike – Studio Washington on Monday, 22 April 2019

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.