Akcija “X”: Sud BiH ukinuo je i posljednju mjeru zabrane hercegovačkoj automafiji

Sud Bosne i Hercegovine ukinuo je i posljednju mjeru zabrane koja je bila na snazi protiv osumnjičenih u predmetu “X”, doznaje se u toj pravosudnoj instituciji.

Naime, osumnjičenim osobama Goranu Nižiću, Marku Nižiću, Jozi Markiću, Ferdi Vukoji, Mihaelu Menalu i Željki Brkiću ukinuta je mjera zabrane sastajanja sa određenim osobama.

Istima se stavlja na teret počinjenje kaznenih djela “Organizirani kriminal” i “Teška Krađa”.

Sudac za prethodni postupak dužan je svaka dva mjeseca ispitati da li i dalje postoje opravdani razlozi za mjere zabrane prema osumnjičenima.

Branitelji osumnjičenih – Lejla Čović, Nada Dalipagić, Nina Kisić i Senad Dupavac zatražili su ukidanje mjere zabrane, jer je ista postala potpuno nesvrsishodna imajući u vidu duljinu trajanja istrage.

Isti zahtjev Sud je usvojio u cijelosti cijeneći da ova mjera zabrane predstavlja ograničenje slobode, a da za takvo ograničenje moraju postojati opravdani razlozi da bi ista ostala na snazi nakon devet mjeseci od njenog određivanja, piše Dnevni list.

Sud je prethodno svima vratio privremeno oduzete putne isprave, ukinuo mjeru zabrane putovanja, izdavanja novih putnih isprava i korištenja osobne karte za prelazak državne granice.

Po isteku zakonom propisanih rokova trajanja, osumnjičeni su svi odavno i na slobodi, a ne nazire se niti skoro podizanje optužnice u ovom slučaju, a obzirom da se godinu i četiri mjeseca ništa ne događa, nije isključena niti mogućnost obustavljanja istrage zbog nedostatka dokaza.

Akcija X: Istraga traje više od godinu dana

Goran Nižić, Marko Nižić, Jozo Markić, Ferdo Vukoja, Mihael Menalo i Željko Brkić uhićeni su u veljači 2017. godine godine u akciji kodnog imena “X” koju su po nalogu Tužiteljstva BiH proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na širem području Hercegovine.

Protiv spomenutih u tijeku je kazneni postupak zbog kaznenih djela Organizirani kriminal, u svezi sa kaznenim djelom Teške krađe i Krijumčarenje.

Sumnja se da su sudjelovali u krađama skupocjenih vozila na području Hercegovine, a potom su ta ista vozila u dijelovima završavali na crnom tržištu naše zemlje te Hrvatske i Srbije.

Istražitelji sumnjaju da je organizator grupe bio Goran Nižić zvani Arafat koji je u periodu od 2012. godine do dana uhićenja s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi organizirao grupu radi krađe skupocjenih vozila te njihovog krijumčarenja i prodaje u našoj zemlji i Republici Hrvatskoj i Srbiji.

Grupi su pristupili ostali osumnjičeni i svatko je imao točno određene i podijeljene uloge i zadatke.

Kako su ukradeni automobili iz Hercegovine završavali u dijelovima na crnom tržištu Hrvatske i Srbije

(www.jabuka.tv)


9 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.