Akcija u Srpskoj: Privedeno više osoba zbog prijetnje sigurnosti

Više osoba jutros je privedeno na informativni razgovor u Centar javne sigurnosti Banja Luka, zbog sumnji da su potencijalna sigurnosna opasnost.

Pretresi u okviru policijske akcije kodnog naziva Ruben, u kojoj je uhićeno više sigurnosno interesantnih osoba, provode se na 32 lokacije u Republici Srpskoj, rečeno je Srni u MUP-u Srpske.

Tijekom pretresa oduzete su znatne količine oružja, streljiva, pancira i propagandnog materijala koji služi za vrbovanje građana BiH za odlazak na strana ratišta, navedeno je iz MUP-a.

”Akcija se provodi na osnovu informacija da se na spomenutim lokacijama nalaze naoružane osobe koja se dovode u vezu s islamskim radikalnim pokretima, da su neka od njih bila ili se pripremaju za odlazak u Siriju, te da vrbuju građane za odlazak na strana ratišta”, piše Srna.

Akcija se pored Banja Luke provodi i u Prnjavoru i okolini. Nitko za sada ne potvrđuje da su sumnjivi pripadnici vehabijskog pokreta.

RTRS je objavila kako je privedeno ”više osoba zbog sumnje da su potencijalna sigurnosna opasnost”.

Nedavno stigli u BiH

Milan Salamadija iz Odjela za odnose s javnošću MUP-a RS potvrdio je da je akcija u tijeku te da će više informacija biti poznato tijekom dana.

Ove osobe su nedavno stigle u BiH, pa se ispituje njihova eventualna povezanost s međunarodnim teroristima.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić ranije je potvrdio da postoje operativni podaci koji najavljuju nove terorističke aktivnosti u BiH.

Inače, danas je objavljeno kako su na području CJB Bijeljina do danas registrirane četiri osobe koje su na društvenim mrežama podržavale teroristički čin i napadača Nerdina Ibrića.

Glasnogovornica Centra javne sigurnosti Bijeljina Aleksandra Simojlović rekla je Srni da su tri osobe prijavljene u Bratuncu, a tužitelj je u jednom slučaju naložio podnošenje izvještaja zbog izazivanja nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

”Ja sam uiz tebe…”

Zbog podrške terorizmu u BiH prijavljen je i muškarac iz Vlasenice čiji su inicijali M.K, koji je 30. travnja na svom Facebook profilu, ispod fotografije Ibrića, ispisao tekst podrške za napad na Policijsku stanicu u Zvorniku.

“Cijela Bosna i sav svijet da su protiv tebe i tvoga djela, ja sam uz tebe i molim Alaha dragog da podari sve ljepote dženeta i tebi i tvom ocu, Amin”, poručio je on.

Neslužbeno, riječ je o Mehmedu Kuljančiću.

Simojlovićeva kaže da je o svim slučajevima u kojima su pojedinci na društvenim mrežama podržali teroristički napad u Zvorniku i napadača Ibrića obaviješten ured Tužiteljstva BiH i postupajući tužitelj u ovom predmetu, koji je naložio poduzimanje daljih mjera i radnji.

(Srna | N1)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.