Akcija Turpija: 13 osoba umiješano u teške krađe

Ljubuški – U akciji kodnog imena „Turpija“ policijski službenici PU Posušje rasvijetlili su tri Teške krađe, kao i devet kaznenih djela Prikrivanje, te su pronašli i od osumnjičenika oduzeli veći broj predmeta, velike materijalne vrijednosti, za koje je utvrđeno da potječu iz kaznenih djela.

Naime, u rujnu ove godine na području općine Posušje počinjene su tri Teške krađe s istim modusom operandi – u svim slučajevima nepoznati počinitelji su noću, pomoću turpije, provalili u poslovni objekt te iz istoga otuđili veću količinu robe, velike materijalne vrijednosti.

Noću s 13./14. rujna nepoznati počinitelji su na opisani način provalili u gril „Kamić“, koji se nalazi u Posušju, te iz istoga otuđili veću količiniu artikala približne vrijednosti 1000 KM (otuđeno je 15 kg ćevapa, 15 kg sira Edamer, razna alkoholna pića, sokovi, energetski napici, cigarete i žvakaće gume).

akcija4 akcija2 akcija3

Noću s 14./15. rujna nepoznati počinitelji pomoću turpije su provalili u ugostiteljski objekt „Royal“, koji se nalazi u mjestu Rakitno. Tom prilikom provalnici su otuđili tri plazma televizora marke „Vivax“, playstation, tri boce whiskeya, jednu bocu stocka i novčanik u kome se nalazilo 250 KM u raznim apoenima.

Ovim kaznenim djelom počinitelji su stekli protupravnu imovinsku korist od približno 5000 KM.
Noću s 27./28. rujna nepoznati počinitelji pomoću turpije su provalili u Samostalnu trgovinsku radnju „Mobi“ u Posušju te su iz iste otuđili osam /8/ novih i oko trideset /30/ rabljenih mobitela. Ovim kaznenim djelom počinitelji su stekli protupravnu imovinsku korist od približno 10.000 KM.

U cilju rasvjetljavanja opisanih kaznenih djela zavedena je akcija kodnog imena „Turpija“ u koju su, uz istražitelja Odsjeka kriminalističke policije PU Posušje, bili uključeni i policijski službenici temeljne policije PU Posušje.

Operativnim radom kao mogući počinitelji navedenih triju teških krađa identificirani su stariji maloljetnik (17) iz Rakitna, M. B. (19) iz Posušja i stariji maloljetnik (17) iz Posušja, dok je kao supočinitelj teške krađe, počinjene na štetu ugostiteljskog objekta Royal, identificiran I. M. (19) iz Rakitna.

Nad starijim maloljetnikom (17) iz Rakitna, te nad M. B. (19) i I. M. (19) izvršena je kriminalistička obrada u službenim prostorijama PU Posušje dok je stariji maloljetnik (17) iz Posušja trenutno nedostupan (nalazi se u inozemstvu), i od njega će istražitelji naknadno uzeti iskaz u svojstvu osumnjičenoga.

Izvršenom kriminalističkom obradom utvrđeno je postojanje osnova sumnje da su stariji maloljetnik (17) iz Rakitna, M. B. (19) iz Posušja i stariji maloljetnik (17) iz Posušja zajednički izvršili tri opisane teške krađe; također, utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je u izvršenju teške krađe, počinjene na štetu ugostiteljskog objekta „Royal“, sudjelovao i I. M. (19) iz Rakitna.

Nadalje, utvrđeno je postojanje osnova sumnje da su gore navedeni osumnjičenici otuđenu tehničku robu prodali slijedećim osobama:
I. M. (19) iz Rakitna, D. B. (24) iz Rakitna, Z. M. (26) iz Rakitna, T. D. (18) iz Posušja, S. M. (31) iz Rakitna, D. I. (22) iz Rakitna, stariji maloljetnik iz Posušja, M. Š. (18) iz Rakitna i I. B. (32) iz Posušja. Sva navedena tehnička roba, koja potječe iz opisanih teških krađa, pronađena je kod gore navedenih devet osoba te je od istih, uz izdanu potvrdu, oduzeta.

Nad navedih devet osoba izvršena je kriminalistička obrada kojom je utvrđeno postojanje osnova sumnje da su kupili robu za koju su znali ili su mogli znati da potječe iz kaznenog djela, čime su počinili kazneno djelo Prikrivanje iz čl. 300. KZ-a FBiH.
PU Posušje podnijet će Županijskom tužiteljstvu izviješće o počinjenom kaznenom djelu protiv starijeg maloljetnika (17) iz Rakitna, M. B. (19) iz Posušja, starijeg maloljetnika (17) iz Posušja te protiv I. M. (19) iz Rakitna, zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo Teška krađa iz čl. 287. KZ-a FBiH.

Također, PU Posušje podnijet će Županijskom tužiteljstvu izviješće o počinjenom kaznenom djelu protiv devet gore navedenih osoba, zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo Prikrivanje iz čl. 300. KZ-a FBiH.

Također, pojedine od gore navedenih osoba dovodi se u vezu s vandalskim ponašanjem i oštećenjem javne imovine u gradskom parku u Posušju, te policijski službenici poduzimaju potrebne mjere i radnje na dokumentiranju i sankcioniranju i tih djela.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

  • smradovi neodgojeni, prije zatvora treba dobro izdegenečit, a prste polomit da ni pribor za jelo više ne budu sposobni držat

  • Ok!!Trebaju ići na disciplinsku!!Samo bih zamolio ovu našu dragu policiju da urade nešto konkretno a ne da se vješaju po novinama sa sitnim kradljivcima ili travarima.Imate vi u Širokom i veće lopine nego ovim posuški jazavaci.

  • Nije nitko znao da su iz krađe i momci su prodavali skoro za istu cijenu mobitele, možda malo niže da navuku, a znate i sami koliko se toga prodaje za malo nižu cijenu pa i sami kupujete, a nemožeš uvijek dobiti račun i sve ostalo… A naša policija se opet dokazala koliko su glupi i jadni, jednako su prošli ovi što su krali kao ovi što su kupovali na kraju, jadno!

  • Siroki je Bosna !! A policija nek hvata pravu mafiju zna se tko je u njoj oni sto rade necu da kazem za koga a ne ovu dljecu !!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.