Akcija ‘Lutka’: Preslušavaju više od 50 sati razgovora

Svjedočenjem Milomira Lopatića, radnik SIPA-e, danas je pred Sudom BiH nastavljeno suđenje u predmetu ‘Bojan Cvijan i drugi’ poznatom i pod nazivom ‘Lutka’.

Milomir Lopatić sudjelovao je, kao radnik SIPA-e, u istražnim radnjama u slučaju ‘Lutka’, a danas je pred Sudom BiH puštao i tumačio dijelove presretnutih razgovora između Darka Eleza i drugih osumnjičenih, prenose Nezavisne novine.

Tužiteljstvo BiH došlo je do ovih snimaka posredstvom instituta međunarodne pravne pomoći od kolega iz Srbije koji su vršili snimanje razgovora po odobrenju tamošnjih sudskih institucija. Obrana je smatrala spornim na koji način su pribavljeni snimci te je tražila da sudsko vijeće ne dopusti puštanje snimaka.

Presretnuto oko 50 sati razgovora

Naime, Vasvija Vidović, pravna zastupnica Bojana Cvijana, kazala je kako su dokumenti pribavljeni za potpuno drugi predmet. Sudske institucije u Srbiji izdale su nalog za prisluškivanje razgovara u predmetu protiv Nasera Keljmendija, a vezano za ubojstvo Ramiza Delalića Ćele. U sklopu tih aktivnosti presretnuto je i blizu 50 sati razgovora koje tužiteljstvo sada koristi u predmetu ‘Bojan Cvijan i drugi’. Obrana je smatrala je da je to protuzakonito, piše Klix.ba.

Također, problematiziran je i sam način na koji je Tužiteljstvo BiH preuzelo snimke. Oni su posredstvom Veleposlanstva Srbije dostavljeni Ministarstvu vanjskih poslova BiH koje ih je ustupilo Tužiteljstvu. Obrana je tvrdila da to nije u skladu s potpisanim ugovorom o međudržavnoj pravnoj pomoći u kome se kaže da je Ministarstvo pravde zaduženo da preuzme dokumente, a ne Ministarstvo vanjskih poslova.

Sudsko vijeće nije prihvatilo prijedlog obrane te je počelo preslušavanje presretnutih razgovora. Razgovori su Tužiteljstvu BiH dostavljeni na 13 DVD-ova, ukupno traju oko 50 sati i vode se između više osumnjičenih osoba.

Tužiteljstvo je angažiralo Lopatića kako bi izdvojio dijelove razgovora koji su bitni za sam proces te ih prezentirao uz nužna objašnjenja kada je razgovor snimljen, tko se čuje na snimljenim razgovorima te za koju točku optužnice je određeni razgovor vezan.

Obrana je zatražila da Lopatić i tužitelj ne navode poimenice tko se na razgovorima čuje, već samo s kojeg i na koji broj je pozivano. Naime, obrana smatra kako su drugi nadležni da ustanove ko se čuje na razgovorima.

Razgovori u vezi s ubojstvom Govedarice

Danas su saslušavani razgovori vezani za slučaj ubojstva Borisa Govedarice. Prvi razgovori su snimljeni 6. ožujka 2009. godine, a na njima se, najvjerojatnije, čuje Darko Elez. Naime, Govedarica je ubijen 2007. godine ispred tržnog centra ”Tom”, a prema ranijim svjedočenjima u njega su pucali Branimir Minić i Darko Elez.
Na razgovorima koji su danas preslušavani u nekoliko navrata spominje se istraga vezana za ovaj slučaj. Elez je posebno bio zabrinut činjenicom da su policijske agencije pronašle DNK na automobilu tipa “VNj Bora” koji je korišten prilikom ubojstva, a koji je poslije zapaljen.

”Točno se sjećam da jedan ćošak tablice nije izgorio”, čuje se Elez.

U nekoliko navrata sudionici razgovora spominju ‘Lutku’, a radi se o Vahidinu Šahinpašiću, operativcu SIPA-e koji je radio na mnogim slučajevima u kojima su sumnjičeni Elezovi ljudi. Sudionici razgovora smatrali su kako im ‘Lutka’ pokušava ‘napakirati’ te naširoko razmatraju je li moguće podmetnuti DNK na mjestu zločina.

U jednom trenutku čuje se Elez kako kaže da je on ubio Govedaricu i da mu je žao što se ”pakuje Anđelku jer on nije tip koji će to izdržati”. U ovom slučaju radi se o Anđelku Veljančiću koji je također nazočio ubojstvu, a kasnije je sklopio sporazum s Tužiteljstvom i postao svjedok-pokajnik.

Eleza i njegovu družinu brinula je i činjenica da je tijekom izvršenja ovog kaznenog djela jednom od sudionika ‘pukla rukavica’ te da je na mjestu zločina ostao uzorak DNK.

”Ta DNK je baš zlo”, čuje se na razgovorima.

Obrana je spornim smatrala i činjenicu da su svi presretnuti razgovori vođeni od dvije do četiri godine nakon izvršenja kaznenih djela koja se njihovim branjenicima stavljaju na teret.

(Fena)

Komentiraj: