Akcija “Inpact”: Nekoliko uhićenih zbog rizika od sukoba prebačeno u Sarajevo i Zenicu – Jabuka.tv

Akcija “Inpact”: Nekoliko uhićenih zbog rizika od sukoba prebačeno u Sarajevo i Zenicu

Rijad Dumpor i Dženan Demirović koji su u ponedjeljak uhićeni u sklopu velike policijske akcije “Inpact” koja se odvijala u Mostaru, prebačeni su u srijedu u Kazneno-popravni zavod Sarajevo.

Tu informaciju je za Klix.ba potvrdio direktor KPZ Sarajevo Faruk Zubčević navodeći da je to odluka Županijskog suda u Mostaru.

Radi se o pritvorskom predmetu i podaci koje ja posjedujem na osnovu kojih su oni došli u zatvor u Sarajevu jeste da im je određen pritvor u trajanju od mjesec dana, kazao je Zubčević.

Inače, kako je objasnio, o prebacivanju osumnjičenika u bilo koji zatvor na području Federacije BiH odlučuju sudovi, koji u komunikaciji s Ministarstvom pravde osiguravaju da se aktivnosti što brže i kvalitetnije provode te da se stvore uvjeti za što efikasniju istragu, ali i da da se tijekom pandemije, zbog epidemioloških mjera, osigura ograničen broj osoba u prostorijama.

Još nekoliko uhićenih u ovoj akciji je prebačeno u zatvor u Zenicu. I Sado Đugum, jedan od uhićenih u akciji “Inpact”, također je trebao biti prebačen u KPZ Zenica.

FUP objavio detalje akcije u Mostaru: Kako je iznuđivan novac poduzetnicima

Također, kako se neslužbeno doznaje, iz dokumenta koji je upućen u Sarajevo i Zenicu, uočljivo je da je zbog sukoba klanova i veza njihovih pripadnika rizično da svi uhićeni budu pritvoreni u Mostaru.

Dumpor i Demirović, prema saznanjima, terete se za počinjenje niza kaznenih djela.

Osim njih dvojice uhićeno je još osoba, a svi oni su se prije prebacivanja nalazili u prostorijama FUP-a u Mostaru. Kako piše Klix, osim Dumpora, Đuguma i Demirovića, u ovoj akciji su uhićeni i Miran Voljevica, Edhem Memić i Vedran Drljević.

Sumnjiče se za kaznena djela organiziranog kriminala, iznude, prevare, trgovine narkotičkim sredstvima i otmice.

Akcija je rađena po nalogu Tužiteljstva HNŽ, a glasnogovornica FUP-a Marina Zović ranije je kazala da su osumnjičene osobe višestruki povratnici u vršenju kaznenih djela.

Velika policijska akcija u Mostaru, uhićenja zbog otmice, iznude i droge

(www.jabuka.tv)