AgroKutak: Naklijavanje gomolja krumpira

Nakon kupnje sjemenskog krumpira slijedi faza naklijavanja. S naklijavanjem bi trebalo započeti barem 40-50 dana pred sadnju i u tu svrhu treba koristiti suhe, čiste i osvijetljene prostorije koje se mogu zagrijavati.

Naklijavanje gomolja krumpira posebno je bitno za sušna područja (područje Hercegovine) jer je dokazano da se ovom mjerom urod krumpira povećava i do 25%.

Ono što je bitno i što želim posebno istaknuti jest to da se sjemenski krumpir nabavi što ranije kako bi se mogao kvalitetno naklijati.

Svakako, treba izbjegavati kupnju sjemenskog krumpira 2 do 3 dana pred sadnju te saditi ne naklijali krumpir.

Nakon kupnje, sjemenski krumpir se slaže plitke holandeze , po mogućnosti u jednom sloju. Tijekom naklijavanja, bilo bi dobro, povremeno okretati gomolje krumpira kako bi se klice što ujednačenije aktivirale. To uglavnom rade manji proizvođači dok oni veći to najčešće ne rade. Zato, svi proizvođači koje ne okreću gomolje prilikom naklijavanja, trebali bi slagati gomolje u holandeze tako da šira strana gomolja ide na dno holandeze. Tako će dobiti veći broj klica po gomolju.

Ne smijemo zaboraviti ni povremeno provjetravanje prostorije kako bi pojavu gljivičnih oboljenja ali i šteta od etilena sveli na najmanju moguću mjeru. Nakon određenog vremena naklijavanja u tami , gomolje izlažemo svjetlu kako bi klica ojačala odnosno očvrsla.

Ukoliko smo dobro sproveli postupkom naklijavanja dobit ćemo kratke klice, oko 1 do 1,5 cm duljine čiju čvrstinu testiramo tako što uhvatimo za klicu i dobro protresemo. Ukoliko se klice ne otrgnu znači da smo naklijavanje krumpira uspješno proveli.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.